Predsednik Sindikata družinskih zdravnikov Jovevi: “Za bolnike vam ni mar”

ByMiha Kovač

13. maja, 2024 , ,
Igor Mužević [Foto: Zajem zaslona]

Predsednik Sindikata družinskih zdravnikov Jovevi: “Za bolnike vam ni mar”

Igor Muževič, predsednik Sindikata družinskih zdravnikov Praktikum, je ostro odgovoril na nedavno izjavo Irene Joveve, evropske poslanke iz Gibanja Svoboda, glede trenutne zdravniške stavke v Sloveniji. Muževič je svoje poglede izrazil na družbenem omrežju X, kjer je javno zastavil več kritičnih vprašanj poslanki.

Muževič je začel svoje javno pismo z besedami: “Spoštovana gospa Irena Joveva, prebral sem pismo (in pogledal video), ki ste ga poslali Fidesu v katerem ne oporekate pravici do stavke tako, da zahtevate, da se stavka nemudoma preneha.” Nadaljeval je z vprašanjem o njene vloge in dejavnosti v evropskem parlamentu: “Kako to, da ljudje, ki pozorno spremljamo zdravstveno politiko, prvič slišimo, da ste podpredsednica posebnega odbora za javno zdravje v evropskem parlamentu?”

Predsednik sindikata je izpostavil tudi časovno sovpadanje Jovevine skrbi za zdravstvene razmere s prihajajočimi volitvami, kar po njegovem mnenju kaže na politične motive. “Kako to, da vas je za bolnike začelo skrbeti šele 4 mesece po začetku zdravniške stavke, in to ravno v začetku kampanje za volitve v evropski parlament?” vpraša Muževič.

Praktikum, ki podpira stavko, je, kot trdi Muževič, že pred stavko večkrat pozval ministrstvo za zdravje na sestanek, a brez odziva. “Ljudje v resnici umirajo zaradi zapiranja oddelkov, ker kader zapušča zahtevne oddelke in celo zapušča poklic,” opozarja Muževič in dodaja, da ni zaznal nobenega odziva s strani Joveve na te kritične razmere.

Na koncu svojega odziva Muževič zaključuje: “Z vsem dolžnim spoštovanjem, osnove logičnega razmišljanja, ko se primerja vašo funkcijo in (ne)dejanja z besedami v pozivu Fidesu, ne dopuščajo drugačnega zaključka, kot da vam za bolnike v Sloveniji enostavno ni mar.”

Pismo Irene Joveve

Evropska poslanka Irena Joveva je Damjanu Polhu, predsedniku sindikata FIDES poslala pismo, v katerem poziva k nemudni prekinitvi trenutne zdravniške stavke. Joveva v svojem pismu izraža zaskrbljenost zaradi vpliva stavke na zagotavljanje zdravstvenih storitev in poudarja spoštovanje ustavnih pravic.

V pismu, ki ga je poslanka delila z javnostjo, Joveva navaja: “Vaša pravica do stavke ne more preseči pravice do zdravstvenega varstva, kot jo zagotavlja 51. člen Ustave Republike Slovenije. Ustavno zagotovljene pravice moramo spoštovati vsi. Od začetka vaše stavke, 15. januarja 2024, in z njenim nadaljnjim zaostrovanjem kratite ustavne pravice prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije.”

Joveva v pismu prav tako kritizira dolgoletno nezadostno reformiranje zdravstvenega sistema, ki po njenih besedah trpi zaradi pomanjkanja celovitih rešitev. “Težave v zdravstvu se kopičijo že trideset let, ker zastavljen sistem nikoli ni bil ustrezno posodobljen,” je zapisala. Dodala, da so bile namesto celovitih reform sprejete le parcialne rešitve.

Poslanka se je v pismu osebno obrnila na vodstvo FIDES-a: “Spoštovani g. Polh in celotno vodstvo FIDESa, vaše početje, ki je težko karkoli drugega kot izsiljevanje, je neetično in nedopustno. Pozivam vas, da nemudoma prenehate z izvajanjem stavke ter pogajanja oziroma mediacijo z vladnimi predstavniki opravljate na način, da ne kratite ustavnih pravic pacientkam in pacientom.”

Joveva je zaključila s pozivom k etičnemu ravnanju: “Spomnite se, zakaj ste se podali v opravljanje tega plemenitega poklica in poskrbite za ohranjanje njegovega ugleda in zaupanja, dokler še ni prepozno. Dokažite, da vam je v resnici mar za pacientke in paciente.”

Pismo poslanke Joveve si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Portal24; Foto: Zajem zaslona