Predsednik vlade Janez Janša se je v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta. Evropski svet bo potekal še danes, na njem pa bodo opravljene razprave o Ukrajini, obrambi, energiji in prehranski varnosti.

Razprave

Voditelji in voditeljice EU naj bi v okviru razprav spregovorili o nadaljnji podpori EU Ukrajini, zlasti humanitarni, finančni, materialni in politični podpori. Prav tako bo evropski svet razpravljal o varnosti in obrambi EU po ruski agresiji na Ukrajino. Pa tudi o tem, kako z naložbami okrepiti odpornost in povečati njene zmogljivosti. V razpravah bodo upoštevali tudi analizo vrzeli pri naložbah v obrambo Pripravila jo je Evropska komisija v sodelovanju z Evropsko obrambno agencijo. Upoštevali pa bodo tudi predlog Komisije za utrjevanje evropske industrijske in tehnološke baze.

Voditelji in voditeljice bodo v okviru zasedanja pregledali napredek v zvezi s čimprejšnjo postopno odpravo odvisnosti EU od uvoza ruskih fosilnih goriv, nafte in premoga. V zvezi s tem je predvidena tudi razprava o načrtu RePowerEU, ki ga je Evropska komisija predstavila 18. maja 2022.

Evropski svet bo na zasedanju razpravljal o prehranski varnosti, med drugim tudi o mednarodnem usklajevanju, in o tem, kako zagotoviti celovit globalni pristop.
Evropski voditelji in voditeljice so današnje zasedanje pričeli z izmenjavo mnenj s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola.

Vir: KPV RS

Foto: KPV RS