Predsednik vlade predstavil dosežke polovice mandata aktualne vlade

Predsednik vlade Robert Golob in ministra Asta Vrečko in Matjaž Han [Foto: Danijel Novakovič/STA]

Predsednik vlade predstavil dosežke polovice mandata aktualne vlade

Predsednik vlade dr. Robert Golob je skupaj z ministroma in podpredsednikoma vlade, Asto Vrečko in Matjažem Hanom, predstavil dosežke prve polovice mandata aktualne vlade. Ob tem so vsi trije izrazili podporo današnji vladni odločitvi o priznanju Palestine.

Vlada dr. Goloba se je ob nastopu soočila z energetsko krizo, vojno v Ukrajini in kasnejšimi katastrofalnimi poplavami. Kljub tem izzivom je vladi uspelo doseči gospodarsko rast, ki je med najvišjimi v EU, inflacijo pa znižati z deset na tri odstotke. Brezposelnost je dosegla rekordno nizko raven. Predsednik vlade je izpostavil tudi rekordne dobičke gospodarstva ter najvišji dvig pokojnin in minimalne plače v zgodovini države.

“Jasno in enkrat za vselej ločujemo zasebno in javno zdravstvo,” je dejal dr. Golob. Poudaril je, da bo vrsta sprejetih ukrepov prinesla prave rezultate šele v naslednjem mandatu. Vlada je izrazito povečala sredstva za raziskave in razvoj, z 300 milijonov evrov v letu 2022 na več kot 500 milijonov evrov v naslednjem letu. “Poskrbeli smo za dostojno življenje vseh, ne le izbranih,” je bil jasen premier.

Vlada je resno pristopila k izpolnjevanju predvolilnih zavez in pripravlja reforme na področju pokojninskega, davčnega in zdravstvenega sistema. Na današnji seji je bil obravnavan prvi paket davčnih sprememb, ki je usmerjen v povečanje produktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, ter spremembe v zdravstvu, ki jasno ločujejo med javnim in zasebnim zdravstvom.

Minister Han: Podpora gospodarstvu, turizmu in športu

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je izpostavil socialni dialog, pomoč gospodarstvu v krizah in neurjih ter podporo razvoju in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Prednostna naloga v preteklih dveh letih je bila hitra in učinkovita pomoč prizadetemu gospodarstvu med energetsko krizo in poplavami. Vlada je finančno podprla več kot 1200 razvojnih projektov ter se aktivno vključila v gospodarsko diplomacijo za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva.

Ministrica Asta Vrečko: Kulturi znova dajemo veljavo

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je poudarila novelo zakona o delovnih razmerjih in novo strategijo za odpravo prekarnosti, ki naj bi izboljšala položaj mladih na trgu dela. Vlada je prenovila zakon o dolgotrajni oskrbi in zagotovila sistemski vir financiranja. Pomembne so tudi reforme na področju stanovanjske politike, z načrtom gradnje 20.000 novih stanovanj do leta 2030.

Na področju kulture je vlada izvedla spremembe medijske zakonodaje, zakona o slovenskem jeziku ter številne naložbe v kulturno dediščino in ustanove. Ministrica je izpostavila nov zakon o medijih in prenovo ljubljanske Drame, kar je označila za najpomembnejšo naložbo v javno kulturno infrastrukturo v samostojni Sloveniji.

Vlada dr. Roberta Goloba je v prvem delu mandata dosegla številne pomembne rezultate in si prizadeva za nadaljnji razvoj ter dobrobit vseh državljanov.

Portal24; Foto: Danijel Novakovič/STA