Predsednik vlade Robert Golob se udeležuje vrha zveze Nato v Madridu. Voditelji vlad in držav članic Nata s ključnimi partnerji bodo razpravljali o najbolj perečih varnostnih vprašanjih. Potrjevali bodo tudi nov strateški koncept zavezništva za prihodnje desetletje in naprej.

Cilj koncepta je omogočiti zvezi Nato uresničevati svoje poslanstvo– zagotavljanje kolektivne obrambe članic zavezništva in varnosti milijarde ljudi.

Pred prvim zasedanjem predsednikov vlad in držav zveze Nato je premier Golob poudaril, da je vlada pobudi za sklenitev protokolov o pristopu Kraljevine Švedske in Republike Finske k Severnoatlantski pogodbi že sprejela. Na nujni seji včeraj je pobudi o pristopu Švedske in Finske k Natu potrdil tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Postopki za podpis protokolov bi se lahko po Golobovih pričakovanjih začeli že pred parlamentarnimi počitnicami.

V Sloveniji obstaja velika potreba po tem, da se začnemo resneje ukvarjati z obrambnimi izdatki, je dejal premier Golob.

“Menim, da bi na vladi v pol leta lahko pripravili resen načrt, iz katerega bo razvidno ne samo, koliko izdatkov bomo namenili za obrambo, ampak zlasti za katere programske vsebine in investicije. Slovenija bi torej tak načrt morala imeti v šestih mesecih in ga nato začela tudi izvajati.”

Robert Golob

O premierjevi poti v Madrid na vrh Nata smo že poročali, TUKAJ.

Foto: Nato