Predšolski otroci: 5 malo znanih nasvetov za učenje branja

Foto: Pexels

Predšolski otroci: 5 malo znanih nasvetov za učenje branja

Vzgojne in učne metode se neprestano spreminjajo,  zato se pogosto zastavlja vprašanje o pravem času za učenje branja pri predšolskih otrocih. Od mnenj sorodnikov do nasvetov prijateljev in sosedov – vsi imajo svoje poglede na to temo. Toda ko opazite, da vaš malček kaže zanimanje za črke in besede, se poraja vprašanje: Kako naprej?

Prvi korak je prepoznavanje znakov, ki kažejo, da je vaš otrok pripravljen na učenje branja. Ti znaki vključujejo zanimanje za knjige, sposobnost povezovanja natisnjenih besed z zgodbami, fonološko zavedanje, kot so rime in ločevanje zvokov, ter izraženo željo po učenju. Če ste te znake opazili pri svojem otroku, je morda pravi čas, da začnete s procesom učenja branja.

5 ključnih nasvetov za uspešno učenje branja

Ko se odločite za ta korak, je pomembno upoštevati nekaj ključnih nasvetov, ki bodo olajšali učenje in zagotovili, da bo izkušnja prijetna tako za vas kot za vašega otroka.

Prilagodljivost časa učenja

Začnite, ko sta oba, vi in vaš otrok, mentalno pripravljena in motivirana, brez občutka obveznosti ali pritiska. Ta prilagodljivost pomeni, da:

 • Učenje je prilagojeno interesom otroka: Izberite knjige in gradiva, ki so blizu otrokovim trenutnim interesom, naj bo to vesolje, dinozavri ali pravljice.
 • Uporaba igre kot učnega orodja: Učenje črk in zvokov lahko vključite v vsakdanje igre, kot so iskanje črk v okolici ali ustvarjanje zgodbe z besedami, ki se začnejo na določeno črko.
 • Učenje po korakih: Začnite z osnovami, kot so zvoki posameznih črk, nato pa postopoma preidite na sestavljanje besed. To zagotavlja, da otrok gradivo dojema brez frustracij.

Ustvarjanje spodbudnega učnega okolja

Udobje in počutje sta ključna. To lahko dosežete z:

 • Branje v udobnem kotičku: Uredite poseben kotiček za branje z mehkimi blazinami, udobnimi sedeži in prijetno osvetlitvijo.
 • Vključevanjem otrokove domišljije: Uporabite lutke ali igrače za pripovedovanje zgodb, ki spodbujajo otrokovo zanimanje za zgodbo in besede.
 • Redno branje: Določite čas za branje, ki postane del dnevne rutine, kar otroku pomaga razviti navado in ljubezen do branja.

Izogibanje zunanjemu pritisku

Poudarite užitek v branju in odkrivanju novih zgodb, namesto da bi otroka silili v dokazovanje svojih bralnih sposobnosti. To vključuje:

 • Branje kot skupna aktivnost: Namesto da bi od otroka zahtevali, da bere sam, berite skupaj, čas za branje pa obravnavajte kot čas za povezovanje.
 • Pohvala truda, ne le dosežkov: Ocenjujte otrokov trud in napredek, ne samo končnih rezultatov. To spodbuja otrokovo samozavest in motivacijo.

Uživanje v procesu

Potrpežljivost in pozitiven odnos sta ključna. Otrok bo morda potreboval več časa za določene koncepte, kar je povsem normalno. Pomembno je, da:

 • Realna pričakovanja: Vsak otrok se uči v svojem tempu, zato praznujte male zmage in ne primerjajte otrokovega napredka z drugimi.
 • Bodite kreativni: Uporabljajte različne materiale in metode, kot so aplikacije, igre, pesmi in rime, ki učenje branja naredijo zabavno.

Sledenje otrokovemu tempu

Naj otrok vodi učenje. To lahko storite tako, da:

 • Dovolite otroku, da izbira knjige: Otrok naj izbira knjige po lastnem interesu, kar spodbuja njegovo željo po branju in učenju.
 • Prilagodite hitrost učenja: Če otrok pokaže zanimanje za določeno temo ali knjigo, preživite več časa z njo, tudi če to pomeni, da začasno odložite učenje novih črk ali besed.

Učenje branja pri predšolskih otrocih je pomemben korak v njihovem razvoju, ki pa ne zahteva prisile ali stresa. Sledenje tem petim nasvetom bo pomagalo ustvariti pozitivno in spodbudno učno okolje, kjer bo vaš otrok z veseljem raziskoval čarobni svet besed. Ne pozabite, da je vsak otrok unikaten, in prav ta individualnost zahteva poseben pristop k učenju branja.

[Vir: Daily Mom]; Portal24; Foto: Pexels