Predstavljamo vam 7 nasvetov za hitrejšo rast las

Zdravi dolgi in gosti lasje so želja mnogih žensk, zato vam predstavljamo sedem nasvetov za njihovo rast. Lasje rastejo ves čas, odmrli lasje odpadajo naravno. Genetska predispozicija ali zdravstveni razlog lahko povzroči počasnejšo rast ali izpadanje las. Dejstvo je, da lasje z leti rastejo počasneje. Da bodo lasje hitreje rasli, jim bo pomagalo ustrezno vzdrževanje in prehrana ter vnos potrebnih vitaminov in dodatkov s prehrano.

Tu je sedem nasvetov, ki bodo spodbudili hitrejšo rast vaših las

Pravilno se prehranjujte

Lasje so beljakovine in za njihov zdrav in lep videz je nujna prehrana, bogata z beljakovinami. Najboljši viri beljakovin so ribe, jajca, čičerika, jogurt in soja. Nekatere študije so pokazale, da soja krepi lase in prav tako povzroča njihovo hitrejšo rast. Vitamini in minerali igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih las.

Živila, ki vsebujejo beta karoten, vitamine B6, C, E in B12, biotin, inozitol in folno kislino , pomagajo pri rasti las in lahko preprečijo lomljenje in izpadanje las.

Ne umivajte si las prepogosto

Kakšni so rezultati pogostega umivanja las? Lase si umivajte večkrat na teden, vendar ne vsak dan. Ne krtačite mokrih las in jih ne umivajte z vročo vodo. Lase nahranite z balzamom , vendar ga nanesite le na spodnjo polovico las, še posebej na konice.

Lase počešite, ko so že napol suhi, in najprej nanesite balzam, ki se ne izpira, ali zaščitno sredstvo. Lase si umivajte s hladno ali mlačno vodo , ker hladna voda poveča sijaj las.

Izogibajte se barvanju, ravnanju in kodranju

Kemični postopki, kot so barvanje, beljenje, likanje in kodranje, lahko poškodujejo in stanjšajo lase ter povzročijo počasnejšo rast in izpadanje. Lasje postanejo krhki in nagnjeni k lomljenju. Sušilnik za lase, če ga uporabljamo prepogosto, naredi suhe lase. Nanesite balzam, ki se ne izpira, in se izogibajte lasišču s sušilcem za lase.

Zmasirajte glavo

Redna masaža glave lahko pomaga pri hitrejši rasti las. Poleg masaže lahko nihanje glave spodbudi rast foliklov. Prav tako si enkrat tedensko umijte lase z jabolčnim kisom in enako količino vode, da odstranite odmrle kožne celice.

Konce redno strižite

Tudi če se ne želite postriči in si puščate dolge lase, morate svoje konice redno negovati. Tako se bodo vaši lasje hitreje znebili razcepljenih konic in hitreje rasli.

Strokovnjaki priporočajo striženje konic vsakih šest do osem tednov. Če si puščate lase in nimate razcepljenih konic, se vam ni treba striči tako pogosto, ampak konice pristrizite vsaj vsakih 10 do 12 tednov.

Ne nosite klobuka

Če zunaj ni premrzlo, si las ne pokrivajte s kapo ali klobukom. Ne spnite jih premočno z gumicami in ne nosite pričeske, ki zategnejo lase.

Poskusite masko za lase

Pripravite si masko za lase, ki bo pospešila rast las. Eno žlico medu zmešajte z rumenjakom. Nanesite na lase in pustite pol ure, nato sperite z rahlo mlačno vodo.

Postopek ponovite enkrat tedensko.

Rast las pospešuje tudi rožmarinovo olje.

Če vam izpadajo lasje, se izogibajte tej hrani!

Če vam izpadajo lasje, zagotovo veste, da to, kar jemo in pijemo, močno vpliva na zdravje naših las. Čeprav hrana ni vedno krivec za izpadanje las, je lahko eden izmed njih. Lasje lahko izpadajo zaradi pomanjkanja hranilnih snovi, pa tudi zaradi staranja, stresa, bolezni, hormonskih nihanj, nekaterih zdravil in genetike. 

Če pa vas pesti izpadanje las, strokovnjaki svetujejo, da se nekaterih živil izogibate. V nadaljevanju razkrivamo, katere… več tukaj.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: