Pregrešno dober, domači marcipan (video)

ByAna Koren

21. decembra, 2022

Pregrešno dober, domači marcipan

Recept za domači marcipan vsebuje navodila za blanširanje mandljev in pripravo mandljeve paste, lahko pa mandlje kupite že olupljene. Za pripravo slastnega domačega marcipana boste potrebovali pol ure. Iz navedenih količin sestavin boste dobili 24 koščkov.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Mandljeva pasta

  • 230 g mandljev, blanširanih
  • 180 g sladkorja v prahu
  • 1 jajčni beljak pri sobni temperaturi, rahlo stepen
  • ½ čajne žličke mandljevega ekstrakta (neobvezno)

Marcipan

  • 450 g mandljeve paste
  • 360 g sladkorja v prahu
  • 2 beljaka, rahlo stepena
  • ½ čajne žličke mandljevega ekstrakta (neobvezno)

Postopek priprave

Mandljeva pasta

Če nimate očiščenih mandljev, jih lahko blanširate sami. Najprej dajte mandlje v skledo. Nato v posodo nalijte vrelo vodo, da komaj prekrije mandlje. Mandlji naj stojijo 1 minuto, vendar ne več, sicer bodo izgubili hrustljavost.

S pomočjo cedila odlijte vodo iz posode, mandlje pa splaknemo pod hladno vodo in jih ponovno odcedite. Mandlje osušite z mehko krpo ali papirnato brisačo.

Če želite odstraniti lupino mandljev, vzemite enega za drugim in stisnite en konec, da se lupina zrahlja. Mandelj bo dejansko planil iz kože, zato poskrbite, da bo vaša druga roka tam, da ga ujame, sicer bodo mandlji leteli po sobi!

Pustite, da se blanširani mandlji popolnoma posušijo, preden jih uporabite v receptu.

Blanširane cele mandlje in tretjino sladkorja v prahu dajte v kuhinjski robot, opremljen z jeklenim rezilom. Obdelujte mandlje in sladkor, dokler niso zelo fino zmleti, občasno se ustavite in posrgajte po stenah posode procesorja. Sladkor bo preprečil, da bi se mandlji spremenili v maslo, a pazite, da jih preveč ne obdelate.

Ko so mandlji zelo fino zmleti, dodajte preostanek sladkorja v prahu in mešajte, dokler se popolnoma ne vmeša v mlete mandlje.

Ustavite procesor in dodajte jajčni beljak in mandljev ekstrakt (če ga uporabljate). Ponovno vklopite procesor in obdelajte pasto, dokler se ne združi v kroglo.

Če se vam zdi zelo lepljivo, dodajte še malo sladkorja v prahu, žlico za žlico, dokler pasta ni gladka.

Marcipan

Mandljevo pasto grobo nasekljajte na koščke velikosti kovanca in dajte v veliko skledo stoječega mešalnika ali skledo kuhinjskega robota.

V skledo ali kuhinjski robot dodajte sladkor v prahu in mešajte pri nizki hitrosti, dokler zmes ne dobi fine peščene strukture.

Z mešalnikom na nizki hitrosti postopoma dodajajte beljake (in mandljev izvleček, če ga uporabljate) in mešajte, dokler se mešanica ne odmakne od sten posode in oblikuje kroglo. Morda vam ne bo treba dodati vseh beljakov.

Delovno površino ali desko za rezanje potresite s sladkorjem v prahu in marcipan gnetite, dokler ne dobi gladke, prožne teksture. Ne sme imeti grudic ali suhih madežev.

Marcipan uporabite takoj ali ga shranite za kasnejšo uporabo.

Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Enostaven recept za dišeč božični stollen kolač

Stollen ali Christstollen je tradicionalni nemški kolač, ki izvira iz 14. stoletja. Takrat so Nemci za božič pekli stollen kruh v čast knezom in cerkvenim dostojanstvenikom ter ga prodajali na prazničnih sejmih in festivalih… več tukaj.