Pregrešno dobri, sladko penasti salzburški cmočki

ByA.K.

11. decembra, 2022

Pregrešno dobri, sladko penasti salzburški cmočki

Salzburški cmočki (Salzburger nockerl) so znana salzburška sladica, vrsta sladke penice, ki verjetno izvira iz francoskega souffleja. Ponudimo vedno sveže pripravljene in tople, posute s sladkorjem v prahu, včasih tudi s toplim malinovim ali kakšnim drugim sadnim prelivom. Čeprav gre za sladico, je ta jed dovolj nasitna, da jo včasih postrežemo tudi kot glavno jed.

Legenda o izvoru

Legenda pravi, da je jed izumila Salome Alt. Salome je bila ljubica salzburškega kneza in nadškofa Wolfa Dietricha von Raitenaua, v začetku 17. stoletja. Druga legenda gre še dlje in pravi, da je bil princ zaljubljen v svojo ljubico izključno zaradi njene spretnosti priprave te dobrote. Cmočki, posuti s sladkorjem v prahu, naj bi predstavljali salzburške zasnežene gore Mönchsberg, Kapuzinerberg in Gaisberg. 

Priprava in recept

Cmoke pripravimo tako, da beljake stepemo v čvrst sneg, nato pa jih previdno vmešamo v zmes rumenjakov, vaniljevega sladkorja in malo moke. Iz sipke mase naredimo tri kroglice v obliki piramide, jih položimo v plitvo ovalno posodo in na kratko popečemo v pečici, da rahlo porjavijo.

Sladica mora biti sveže pripravljena in postrežena topla, da umešana jajca ne razpadejo in izgubijo zračnost. Cmočki imajo rahlo sladek okus in puhasto teksturo. 

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 130 ml mleka
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • 40 g sladkorja
  • 20 g navadne moke
  • 10 g sladkorja v prahu
  • 40 g masla
  • 5 jajc
  • 1 limona
  • 20 g jedilnega škroba

Postopek priprave

Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri porcije. V ognjevarno posodo nalijemo mleko, dodajte maslo in polovico vanilijevega sladkorja. Nato postavite v pečico, ogreto na 220°C, da zavre.

Medtem, ko je mleko v pečici, stepite 5 beljakov v trd sneg.

Rumenjake dajte v skledo, dodajte preostali vanilijev sladkor, naribano limonino lupinico in sestavine premešajte.

Rumenjakovo zmes vlijemo k snegu iz beljakov in nežno premešajte, da dobite homogeno zmes.

V skledi zmešajte jedilni škrob in moko. Premešajte in počasi vmešajte v zmes beljakov in rumenjakov.

Dobljeno zmes, dajte v ognjevarno posodo z mlekom in postavite v pečico, ogreto na 220°C, za 8 do 10 minut.

Končane cmočke potresite s sladkorjem v prahu in postrezite.

Dober tek!

Foto: iStock