Prehod Evrope na zeleno energijo ima svojo ceno

ByAna Koren

17. januarja, 2023 , , ,
Foto: Pixabay

Prehod Evrope na zeleno energijo ima svojo ceno

Prehod na zeleno energijo v Evropi zahteva velike naložbe, je opozoril vodja norveškega proizvajalca nafte in plina. Dodal je, da se računi za plin verjetno ne bodo vrnili na raven pred pandemijo.

Rahljanje ukrepov za boj proti pandemiji je spodbudilo okrevanje gospodarstva in val povpraševanja po energentih. V začetku lanskega leta pa se je rast veleprodajnih cen plina dodatno pospešila zaradi ruske invazije na Ukrajino in zahodnih sankcij proti Rusija.

V zadnjih tednih so se cene plina zaradi blage zime v Evropi in polnih skladišč vrnile na predvojno raven. Vendar državljani in podjetja še vedno prejemajo visoke račune, ki obremenjujejo njihove proračune.

“Evropski energetski sistem trenutno doživlja ogromne spremembe”

Generalni direktor norveškega Equinorja, enega vodilnih evropskih energetskih podjetij, je v pogovoru za BBC poudaril, da ne verjame, da se bodo računi za plin in elektriko vrnili na raven, ko je tipično britansko gospodinjstvo plačevalo okoli 1300 funtov na leto.

Trenutno gospodinjstva v Veliki Britaniji za energijo, plačujejo v povprečju okoli 2500 funtov na leto. Pomaga jim vlada.

Evropski energetski sistem trenutno doživlja velike spremembe, zlasti po tem, ko je zmanjkalo ruskega plina, pojasnjuje Anders Opedal v intervjuju za BBC. Stroški bodo zaradi prehoda s fosilnih goriv na manj škodljive vire energije še naprej visoki, dodaja Opedal.

“Potrebno bo veliko naložb, da se bo izplačalo. Zato si predstavljam, da bodo računi za energijo morda nekoliko višji kot v preteklosti. Vendar cene ne bodo tako nihale oziroma bodo tako visoke, kot so danes,” je rekel.

V prihodnosti bomo energijo dojemali kot nekaj, česar ni v izobilju

Opedal pravi, da bomo morali v prihodnosti ​​energijo dojemati kot nekaj, česar ni v izobilju. “Mislim, da smo imeli v preteklosti veliko cenejšo energijo in da smo jo verjetno zapravljali tudi po nepotrebnem, zato moramo zdaj poskrbeti, da bomo dobro investirali in da bomo vsi skupaj porabili čim manj energije.”

Opedal položaj izvršnega direktorja in predsednika Equinorja prevzel novembra 2020. Obljubil je, da bo podjetje močan akter pri prehodu na zeleno energijo. Podjetje je tretje četrtletje lani zaključilo z dobičkom pred obdavčitvijo v višini 24,3 milijarde dolarjev, kar je dva in pol več kot v enakem obdobju leta 2021.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Slovenija lani močno povečala obseg trgovanja z Rusijo

Podatki o trgovanju med Slovenijo in Rusijo, kljub sankcijam kažejo, da se je izvoz povečal za skoraj tretjino, uvozila pa je skoraj 2,5-krat toliko kot leta 2021. Ob tem se je uvoz nafte in naftnih derivatov povečal za skoraj petkrat… več tukaj.