Preiskovalci ameriškega pravosodnega ministrstva preiskali Bidenovo hišo

Preiskovalci ameriškega pravosodnega ministrstva so na domu ameriškega predsednika Joeja Bidna v Wilmingtonu našli še šest zaupnih dokumentov, je sporočil Bidnov odvetnik. Nekateri dokumenti so iz obdobja Bidnovega mandata v senatu od leta 1973 do 2009. Drugi so iz časa, ko je bil Biden podpredsednik Baracka Obame, je dejal odvetnik Bob Bauer. 

Predsednik je ministrstvu za pravosodje pregled vseh prostorov v njegovem domu v Delawareu ponudil sam. Biden in njegova žena Jill se preiskave nista udeležila. 

Preiskava je sledila, ker so novembra in decembra na Bidnovem domu v Wilmingtonu in njegovi zasebni pisarni, našli več tajnih dokumentov. Dokumente so našli Bidnovi odvetniki in jih prijavili oblastem. 

Predsedniki in podpredsedniki ZDA morajo po koncu mandata vrniti vladne dokumente v nacionalne arhive. Generalni državni tožilec Merrick Garland je v začetku tega meseca imenoval posebnega tožilca Roberta Hura. Slednji bo preiskal Bidnovo hrambo dokumentov po izteku njegovega podpredsednika. 

Bauer je dejal, da je bila preiskava Bidnovega doma ponujena, da bi “preiskavo čim hitreje premaknili naprej.” Preiskovalci so imeli popoln dostop do celotne Bidnove hiše, preiskava pa je trajala 12 ur in 45 minut, je dejal. 

Nekdanji predsednik Donald Trump, ki je iz Bele hiše v svojo rezidenco na Floridi odnesel na stotine tajnih dokumentov, je v ločeni preiskavi.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Je Joe Biden sploh sposoben za predsednika ZDA?

“Jackie, si tam? Kje je Jackie? Mislil sem, da bo tudi ona tukaj.” 

To na videz neškodljivo vprašanje Joeja Bidna je mnogim postalo zadnja potrditev, da je ameriški predsednik senilen. Pogovorno povedano, Joe Biden je izgubljen… več tukaj.

By A.K.

Komentar: