Preiskovalna komisija glede političnega vmešavanja v Policijo zaslišala notranjega ministra

Boštjan Poklukar [Foto: Arhiv DZ]

Preiskovalna komisija glede političnega vmešavanja v Policijo zaslišala notranjega ministra

Danes je potekala pomembna seja preiskovalne komisije Državnega zbora, ki preiskuje domnevno nedopustno politično vmešavanje v delo slovenske Policije. Na seji so bili kot priči zaslišani minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in namestnik generalnega direktorja Policije Igor Ciperle.

Ciperle je na začetku seje pojasnil, da je poročilo s pojasnili nekdanjega v. d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava, v katerem so bili zavrnjeni domnevni politični pritiski na operativno delovanje Policije, podpisal sam, saj je bil Lindav takrat na bolniški odsotnosti. Pojasnil je, da je besedilo poročila pripravil namestnik generalnega direktorja Policije Robert Ferenc, ki ga je nato poslal Lindavu v verifikacijo. Ker je imel Ciperle za časa Lindavove odsotnosti pooblastilo za vodenje Policije, je dokument po verifikaciji sam podpisal.

Ciperle je tudi izrecno zanikal navedbe o usklajevanju dokumenta s strani vlade in trditev, da bi bil deležen političnih pritiskov. Poudaril je, da se poročilo nanaša izključno na morebitne posege v operativno delovanje Policije in ne obravnava domnevnih političnih pritiskov na kadrovanje v policiji.

Na sejo je bila vabljena tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, vendar je bila odsotna, saj se je nahajala v Ženevi kot vodja delegacije na zagovoru Republike Slovenije pred odborom OZN proti mučenju. Nekdanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa se je opravičila zaradi bolezni.

Parlamentarna preiskava, ki jo je Državni zbor odredil februarja, ima med drugim cilj ugotoviti, ali so se člani tretje vlade Janeza Janše in sedanje vlade Roberta Goloba politično vmešavali v konkretne predkazenske in druge postopke ter pri tem nedopustno vplivali na delo slovenske Policije. Nazadnje sta pred preiskovalno komisijo pričala nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav, ki sta s svojim pričanjem obremenila predsednika vlade Roberta Goloba, trdita da naj bi vplival na delo Policije.

vir

Foto: DZ

Portal24