Prejel 217 odmerkov cepiva proti COVID-19 brez negativnih učinkov

ByA.K.

12. marca, 2024 , ,
Foto: Pexels [Fotografija je simbolna]

Prejel 217 odmerkov cepiva proti COVID-19 brez negativnih učinkov

V zadnjem nenavadnem dogodku iz sveta medicine poročajo o 62-letnem Nemcu iz Magdeburga, ki je v zadnjih 29 mesecih prejel kar 217 odmerkov cepiva proti virusu COVID-19, brez kakršnih koli negativnih zdravstvenih simptomov. Zdravstveni strokovnjaki in raziskovalci z univerze Erlangen-Nürnberg so bili nad tem dejstvom osupli. Omenjeni moški je to storil “namerno in iz zasebnih razlogov”.

Kontakt z njim so raziskovalci vzpostavili po tem, ko so za njegov primer izvedeli preko časopisnih poročil. Prosili so ga za sodelovanje v raziskavi, katere namen je bil preveriti odziv njegovega telesa na tako veliko število cepljenj. Rezultati študije, objavljeni v prestižni reviji Lancet Infectious Diseases, kažejo, da je bil moški cepljen s skupno osmimi različnimi cepivi proti COVID-19, vključno z različnimi mRNA cepivi.

Dr. Kilian Schober z univerze Erlangen-Nürnberg je v izjavi poudaril, da kljub izjemnemu številu cepljenj niso opazili nobenih negativnih stranskih učinkov. Omenjeno kaže na visoko stopnjo varnosti teh zdravil. Dodatno je študija pokazala, da ima moški višjo raven imunskih celic in protiteles proti koronavirusu v primerjavi z kontrolno skupino, ki je prejela le tri odmerke cepiva.

Vendar pa raziskovalci opozarjajo, da “hipervakcinacija” ni privedla do oslabljenega imunskega sistema ali drugih neželenih učinkov. Kljub temu je državni tožilec preveril 130 cepljenj, opravljenih v devetih mesecih, kot del preiskave domnevne goljufije. Proti moškemu niso vložili nobene kazenske obtožbe.

Raziskovalci poudarjajo, da so njihove ugotovitve omejene na en sam primer in ne morejo služiti kot podlaga za splošne zaključke za javnost. Dr. Schober je še dodal, da trenutne raziskave podpirajo cepljenje s tremi odmerki in redna dodatna cepljenja za ranljive skupine kot optimalni pristop. Izpostavil je tudi, da “hipervakcinacija” ni strategija, ki bi jo priporočali za izboljšanje adaptivne imunosti.

[Vir: Euronews]; Portal24, Foto: Pexels