Prejšnji teden opazen padec tečajev delnic

Foto: Pixabay

Prejšnji teden opazen padec tečajev delnic

Na svetovnih borzah se je prejšnji teden zabeležil opazen padec tečajev delnic, saj inflacija v ZDA ostaja visoka, obrestne mere pa se bodo zaradi tega očitno ohranjale na povišani ravni dlje, kot je bilo sprva pričakovano. Na Wall Streetu je Dow Jones izgubil 2,4 odstotka in padel na 37.983 točk, indeks S&P 500 se je znižal za 1,6 odstotka na 5.123 točk, medtem ko je Nasdaq zabeležil padec za 0,45 odstotka in pristal na 16.175 točkah.

Dodaten pritisk na trge je povzročil tudi slabši kot pričakovani poslovni izid ameriških bank, kar je še dodatno znižalo vrednosti delnic na borzi.

V marcu so se cene življenjskih potrebščin v ZDA zvišale za 0,4 odstotka na mesečni ravni, medtem ko je letna inflacija dosegla 3,5 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke več kot v februarju. Rast cen je bila večja od napovedi analitikov, osnovna inflacija, ki ne vključuje hrane in energije, pa se je prav tako zvišala bolj od pričakovanj.

Zaradi vztrajno visoke inflacije, ki ostaja precej nad ciljno ravnjo Federalnih rezerv ZDA, ki znaša 2 odstotka, centralna banka ne kaže znakov, da bi hitela z zniževanjem obrestnih mer. Po mnenju vodilnih v ameriški centralni banki so možnosti za začetek zniževanja obrestnih mer že julija minimalne, zato je zdaj pričakovati prvo znižanje šele septembra.

Ryan Detrick, strateg pri Carson Group, izpostavlja, da je zaradi visoke inflacije zmanjkalo upanja vlagateljev, da bo FED že na junijski seji znižal obrestne mere. “Podatki o visoki inflaciji so povzročili padec tečajev delnic. Ne gre le za časovno določitev prvega znižanja obrestnih mer, ampak tudi za to, kolikokrat bo FED letos znižal obrestne mere,” dodaja Detrick.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay