Po izjavi, ki jo je v ponedeljek podal regionalni guverner Luganska Serhiy Haidai, je bil v bližini Severodonecka v Ukrajini ubit francoski novinar. Zadeto je bilo vozilo, v katerem je bil.

Rusija bi lahko sodelovala s Turčijo

Rusija je pripravljena sodelovati s Turčijo pri prostem pretoku blaga v Črnem morju, vključno z izvozom žita iz Ukrajine, je danes Vladimir Putin dejal  Recepu Tayyipu Erdoganu.

Pomorski promet v Črnem morju je namreč moten že od začetka ruske invazije konec februarja. Oviran je zlasti izvoz ukrajinskega žita, kar je prispevalo k svetovni negotovosti preskrbi s hrano. Ukrajina  je namreč velik izvoznik kmetijskih pridelkov.

Ukrajina in zahodne države Moskvo obtožujejo, da blokira ukrajinska črnomorska pristanišča.  Rusija obtožbe zanika. Ukrajinske sile so, da bi preprečile vsak poskus približevanja po morju minirale tudi vode v bližini svojih pristanišč. Morske mine pa so zaplule tudi v turške vode.

Rusija je v zadnjih dneh večkrat dejala, da bi lahko pomagala premagati zaskrbljenost zaradi krize s hrano v zameno za odpravo sankcij, ki jih je sprožila njena ofenziva v Ukrajini. Turčija, ki si z Rusijo deli Črno morje, je z Moskvo poskušala ohraniti dobre odnose.  Ukrajini pa je prodajala vojaška brezpilotna letala.

Gazprom bo zmanjšal dobavo nizozemskemu podjetju GasTerra

Rusko plinsko podjetje Gazprom bo od torka prekinilo dobavo nizozemskemu dobavitelju energije v delni državni lasti GasTerra. Razlog pa: GasTerra ni hotel plačati v rubljih, so v danes sporočili iz družbe.

Biden izključuje pošiljanje raket dolgega dosega v Ukrajino

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek dejal, da Ukrajini kljub večkratnim zahtevam Kijeva, ne bo dostavil sistemov za izstrelitev raket dolgega dosega, ki bi lahko dosegli Rusijo.

Ameriški mediji so v zadnjih dneh poročali, da se Washington pripravlja na dostavo raketnih sistemov dolgega dosega v Kijev, potem ko je kongres Ukrajini odobril dodatnih 40 milijard dolarjev pomoči.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby pošiljke sistemov za izstrelitev raket dolgega dosega M270 – sodobnih, zelo mobilnih vozil z dosegom 300 km, ni potrdil. 

Omenjena pa je bila druga vrsta sistema: Himars z dosegom od 70 do 150 km – veliko boljši od baterij havbic M777, ki so v Kijev dostavljene trenutno, njihov učinkovit doseg  pa je le 40 km.

Emmanuel Macron je potrdil smrt francoskega novinarja v Ukrajini

Francoski predsednik Emmanuel Macron je potrdil smrt francoskega novinarja v Ukrajini.

Frédéric Leclerc-Imhoff, novinar kanala BFMTV, je spremljal civiliste na avtobusu, ki so bežali pred boji blizu mesta Severodonetsk na vzhodu. 

Bil je bil tam, da bi prikazal resničnost vojne, in bil v eksploziji bombe smrtno ranjen, je dejal Macron. 

“Delim žalost družine, prijateljev in sodelavcev Frédérica Leclerc-Imhoffa, ki jim izražam sožalje. Rad bi ponovil brezpogojno podporo Francije tistim, ki opravljajo težko nalogo zagotavljanja informacij v prizoriščih operacij.”

Emanuel Macron, francoski predsednik

Lokalni novinarji poročajo, da je bil Leclerc-Imhoff ubit, ker so ga pri eksploziji bombe zadeli delci granate.

Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna je zahtevala transparentno preiskavo smrti Frédérica Leclerc-Imhoffa. Colonna je danes na obisku v Ukrajini in je njegovo smrt opisala kot zelo pretresljivo.

Scholz: Dogovor o embargu EU na rusko nafto se bo zgodil “prej ali slej”

Nemški kancler Olaf Scholz pravi, da je prepričan, da bo rešitev okoli embarga na rusko nafto najdena prej ali slej. Scholz je danes ob prihodu na vrh EU  dejal, da je dosedanja enotnost Evrope ob soočenju z ruskim napadom na Ukrajino dober signal.

Pojavile so se namreč razhajanja glede tega, ali naj v novi seriji sankcij ciljajo na rusko nafto, pri čemer Madžarska najglasneje nasprotuje.  Scholz pa pravi, da vidi, da potekajo pogovori z voljo do dogovora.

Ne ukvarja se s podrobnostmi o možni rešitvi, je pa dejal, da je moč EU v skupnem reševanju problemov. Trdno je prepričan, da se lahko dogovorijo o dobri rešitvi.

Scholz je dejal: “Nihče ne more napovedati, ali bo temu res tako, a vse, kar slišim, zveni, kot da bi lahko do soglasja prišlo slej ali prej.”

Vir: AFP/Euronews

Foto: Nexta