Premagovanje izzivov v odnosih s paranoičnimi osebami

Foto: Freepik

Premagovanje izzivov v odnosih s paranoičnimi osebami

Pomanjkanje informacij o paranoidnih osebnostih v odnosih lahko pripišemo več dejavnikom. Prvič, paranoidne osebnosti se pogosto zamenjujejo z drugimi osebnostnimi tipi, kar vodi v napačno diagnozo ali razvrstitev. Drugič, lahko jih zavrnemo kot navadne ekscentričnosti, kar zmanjšuje resnost problema. Vendar se posamezniki pogosto spopadajo s to povezavo. Kljub izrecni sugestiji se ta boj nadaljuje. Ta zapletenost nastane, ker osebnostne motnje obstajajo na kontinuumu, ki se razlikuje po intenzivnosti in patologiji.

Paranoidno osebnost v odnosih odlikujeta opazno vedenje in čustveni vpliv, ki ga ima na druge. Pričevanja iz prve roke ponujajo dragocen vpogled v naravo tega tipa osebnosti. V nadaljevanju so navedeni nekateri izrazi, ki so jih ti posamezniki pogosto uporabljali za opis svojih izkušenj s paranoidno osebnostjo: jezen, tesnoben, zaskrbljen, previden, bojevit, pritoževalec, nasprotnik, kritičen, zablode, zahteven, težaven, nezaupljiv, moten, ekscentričen, fanatičen, prestrašen, fiksiran, izbirčen, previden, trdoživ, neprijazen, intenziven, neracionalen, vseveden, grozeč, mentalno tog, moralističen, obseden, čuden, žaljiv, z mnenjem, občutljiv, poseben, pedanten, prepirljiv, vprašljiv, tog, strašljiv, strog, trmast, sumničav, napet, grozeč, tesnoben, občutljiv, neizprosen, nesrečen, maščevalen, previden, pozoren, umaknjen.

Vpliv paranoje na odnose

Ko se soočimo s temi opisi, je treba upoštevati in razmisliti. Ali se katera od teh značilnosti ujema z osebo, ki jo poznajo? Ali bi te lastnosti lahko pripisali svojemu pomembnemu partnerju ali zakoncu? Ali so osebno izkusili takšna čustva? Čeprav posamezne besede morda nimajo velike teže, njihova skupna prisotnost kaže na težave v opisani osebi. Kot je točno povedal Stuart Yudofsky, dr. medicine, imajo ti posamezniki “pomanjkljiv značaj”.

Ob začetku odnosa s paranoidnim posameznikom se opazi nekatere od teh lastnosti z zgoraj navedenega seznama besed. Vendar jih je bodisi zavrnemo kot nepomembne, in upamo, da se bodo sčasoma zmanjšale, bodisi je verjamemo, da ne bodo bistveno vplivale na nas. Žal se domnev marsikdaj izkažejo za napačne. Ne prepoznamo odporne narave paranoidne osebnosti. Ta se upira preprostim rešitvam. Sobivanje s takšno osebo povzroča velike čustvene napore.

Z združitvijo pričevanj tistih, ki so trpeli, in prepoznanih vedenjskih značilnosti, povezanih s paranoidnimi osebnostmi, dobimo jasnejšo sliko. Če bi bili obveščeni o teh lastnostih ali o tem, kaj pomeni biti v odnosu s paranoidno osebnostjo, bi bili morda bolj previdna. Žal pa razmišljamo nekako tako: “Iskreno povedano, v krogu svojih prijateljev nisem poznala nikogar, ki bi kar koli vedel o paranoji ali paranoidni osebnosti.”

20 skupnih vedenjskih značilnosti… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Freepik