Premier glede azilnih domov: “Naša dolžnost ni v tem, da smo zadovoljni”

Premier Golob [Foto: Žan Kolman/KPV]

Premier glede azilnih domov: “Naša dolžnost ni v tem, da smo zadovoljni”

Poslanec SDS Andrej Kosi je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovil vprašanje v zvezi z varnostnimi posledicami vladnega sklepa o organiziranju izpostav azilnega doma v Središču ob Dravi in na Obrežju. Kosi je pri tem podaril, da se je lani in letos število nezakonitih prehodov državne meje bistveno povečalo. Povrhu vsega pa prihaja še do zlorabe azilnega sistema. Azilni domovi se namreč uporabljajo kot začasna prenočišča, je poudaril.

Kosi je dejal, da namesto da bi vlada sprejela učinkovite ukrepe za preprečitev nezakonitega prehajanja meje, je v največji tajnosti sprejela sklep o organiziranju začasnih izpostav azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. V obeh občinah je slednje povzročilo veliko nezadovoljstva. Kosija je zanimalo, zakaj je bil vladni sklep sprejet brez predhodnega posvetovanja s krajevno skupnostjo, ali ga bo vlada odpravila ter ali načrtuje ukrepe za zajezitev nezakonitih migracij in varnostno zaščito državljanov Slovenije.

Problematika nezakonitih migracij pretresa vso Evropo

Premier je v odgovoru dejal, da problematika nezakonitih migracij ne pretresa le Slovenije, temveč celotno Evropo. Slovenija pa se žal nahaja na tako imenovani južni balkanski poti. Lani je zaradi slednjega Slovenijo prečkalo od 50 do 60 tisoč od skupno 300 tisoč nezakonitih migrantov. Največ jih prihaja iz Afganistana in Sirije in “nič ne kaže, da bi se v prihodnje ta problem sam od sebe rešil pred slovensko mejo”, je poudaril premier Golob.

Slovenija je, kot je spomnil premier že lani uvedla začasni ponovni nadzor na schengenski meji s Hrvaško in Madžarsko, prav tako je Policija izrazito povečala svojo prisotnost v občini Brežice. Premier je ocenil, da se je Policija pravilno organizirala, da migrante prestreže takoj po prečkanju meje.

Več kot 80 odstotkov migrantov v našo državo stopi v občini Brežice. Po zajetju jih Policija pospremi na Policijsko postajo Brežice, kjer opravijo sprejem in registracijo. “Po vzpostavitvi sprejemnega centra na Obrežju pa se ti migranti ne bodo vozili več v središče Brežic na policijsko postajo, ampak se bodo vsi postopki opravili na Obrežju,” je med drugim poudaril premier.

Lokaciji je predlagala Policija, vlada ju je potrdila

Premier je pojasnil tudi ozadje vladnega sklepa o izpostavah azilnega doma v Središču ob Dravi in na Obrežju. Dejal je, da je obe lokaciji predlagala Policija, vlada je lokaciji le potrdila. Pri slednjem se je upoštevalo dva kriterija, in sicer, da sta lokaciji čim bližje vstopu v državo ter da sta v lastništvu države.

Premier je ob tem poudaril tudi, da bosta imeli izpostavi obeh azilnih domov zgolj začasen in prehoden značaj. Izkušnje namreč kažejo, da je migracijski pritisk večji predvsem v poletnih mesecih, ko se obstoječi azilni domovi prenapolnijo, na kar mora biti pripravljena tudi Slovenija.

“Namen vzpostavitve teh dveh lokacij je, da smo pripravljeni, če bo potrebno. Če ne bo potrebe, bomo zadovoljni vsi, ampak naša dolžnost ni v tem, da smo zadovoljni, ampak da se pripravimo,” je poudaril premier Golob.

Vlada je konec februarja namreč sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizira izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Žan Kolman/KPV