Premier Golob bi naj zahteval menjavo vodje poslanske skupine Svoboda

Borut Sajovic [Foto: Zajem zaslona]

Premier Golob bi naj zahteval menjavo vodje poslanske skupine Svoboda

V političnih krogih in medijih so se pojavila namigovanja, da naj bi v poslanski skupini Gibanja Svoboda prišlo do zamenjave vodje poslanske skupine. Po neuradnih informacijah naj bi premier zahteval zamenjavo trenutnega vodje, Boruta Sajovica. Sajovic je v izjavi za Televizijo Slovenija te namigovanja zanikal. Poudaril je, da o razdelitvi vlog odločajo vsi poslanci skupine Svoboda in da se o morebitnih spremembah doslej niso pogovarjali.

Sajovic je poudaril, da imenovanje in razrešitev vodje poslanske skupine sodi v pristojnost poslancev, ne premierja. Dodal, da omenjena poslanska skupina še ni sprejela uradnih pravil za takšne postopke. Številni poslanci Svobode so izrazili podporo Sajovicu, poudarjajoč njegovo pomirjujoče delovanje znotraj največje poslanske skupine.

V odzivu na ugibanja o svoji zamenjavi je Sajovic za Slovensko tiskovno agencijo (STA) dejal, da kakršna koli menjava na čelu mora biti skupna odločitev poslanske skupine. Poudaril je, da skupina deluje dobro in usklajeno, natolcevanja o njegovi zamenjavi pa označil za neutemeljena. Na vprašanje o zaupanju s strani premierja in predsednika stranke Roberta Goloba, Sajovic ni želel komentirati, izpostavil je, da mora o tem govoriti nekdo drug.

Predsednica Državnega zbora in nekdanja podpredsednica Gibanja Svoboda, Urška Klakočar Zupančič, je v izjavi za Odmeve zatrdila, da ni seznanjena z morebitnimi spremembami in da vodja poslanske skupine po njenem mnenju deluje dobro, konstruktivno in povezovalno. Obenem je napovedala, da se ne bo udeležila prihajajočih evropskih volitev iz osebnih in profesionalnih razlogov.

Golob bi se naj videl kot evropski komisar za energetiko

V luči prihajajočih evropskih volitev so se pojavila tudi ugibanja o prihodnjih kadrovskih rošadah znotraj Gibanja Svoboda. Kadrovske rošade v Svobodi je Tomaž Celestina za Radio Slovenija z besedami: “Prav Boštjančiča naj bi po nekaterih namigih počasi pripravljali za novega mandatarja, Golob pa naj bi se po evropskih volitvah videl kot novi komisar. Tu lahko dodam tvit predsednika SDS-a Janeza Janše. Navajam: Drži. Golob že nekaj časa nadleguje kolege v Evropskem svetu, da bi rad bil prihodnji komisar za energetiko.” 

Marta Kos, nekdanja podpredsednica Gibanja Svoboda, ki trenutno ni aktivno vključena v stranko, je za TV Slovenija komentirala trenutno situacijo: “Od zunaj se vidijo trenja in negotovosti in tudi to, da vlada ne dela tistega, kar je obljubljala. Ni vlade na svetu, ki ne bi imela težav, težave nastanejo, ko to navzven prevlada in ljudje dobijo občutek, da se politiki ukvarjajo sami s seboj. S tem se pojavi to, da ni več zaupanja, da vlada dela res tisto, za kar je postavljena.”

Kadrovski pretresi v vrhu Gibanja Svoboda in kabineta premierja

V vrhu stranke Gibanje Svoboda in v kabinetu premierja Roberta Goloba prihaja do pomembnih kadrovskih sprememb. Po odhodu generalne sekretarke Vesne Vuković in vodje kabineta Petre Škofic, ki jo bo zamenjal Luka Špoljar, trenutni sekretar poslanske skupine Svoboda, se zdi, da se obetajo nadaljnje zamenjave na ključnih mestih. Spremembe so se nakazovale že nekaj časa, ob padcu podpore vladi in stranki v javnomnenjskih raziskavah… več tukaj.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona