Premier Golob med pogajanji poziva Fides k zamrznitvi stavke

Foto: Freepik

Premier Golob med pogajanji poziva Fides k zamrznitvi stavke

Stavka sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki zdaj traja že peti teden se nadaljuje, s čimer postavlja rekord kot najdaljša stavka v zgodovini države. Premier Robert Golob je v luči te situacije pozval sindikat, naj za čas pogajanj zamrzne stavkovne aktivnosti, da se ne bi dodatno povečevala stiska ljudi.

V izjavi ob odprtju intenzivnih enot v Splošni bolnišnici Jesenice je premier izpostavil, da so razmere v zdravstvenem sistemu zahtevne, a vlada skupaj z zdravstvenim osebjem in vodstvi bolnišnic dela na izboljšavah. “Razumemo tudi stisko zaposlenih, pa vendar, prepričani smo, da je skrb za bolnika vedno na prvem mestu, in zato tudi danes pozivam Fides, da se za čas pogajanj odpove oziroma zamrzne stavko samo z enim namenom, da ne povečujemo stiske ljudi,” je poudaril Golob.

Premier je prav tako poudaril pomen teamskih pristopov v zdravstvu, kjer so ključni tudi negovalno osebje in medicinske sestre. Prav tako je premier izrazil željo, da bi se zdravniki in Fides aktivno vključili v pogajanja. Po njegovem mnenju bi to pripomoglo k hitrejšemu doseganju dolgoročnih rešitev. Dolgoročne rešitve bi namreč koristile tako zaposlenim v zdravstvu kot tudi pacientom.

Predsednik vlade je poudaril “to, kar je bilo danes večkrat izpostavljeno, zdravstveni sistem temelji na delovanju timov, ekip v bolnišnicah, zato je lahko dolgoročna rešitev za zdravstveni sistem izključno takrat, ko so v dogovorih vključeni tudi negovalno osebje in medicinske sestre.”

Izpostavil je, da stebrna pogajanja tečejo in želi si, da se tudi zdravniki in Fides priključijo tem pogajanjem, saj bodo na ta način po njegovih besedah hitreje prišli do rešitve, ki ne bo samo za nekaj mesecev, ampak za daljše obdobje.

Nadaljevanje pogajanj med vlado in Fidesom

Stavka sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides v Sloveniji traja že 28 dni. Trajanje jo uvršča v zgodovino kot najdaljšo zdravniško stavko v državi. Pogajanja med vladno pogajalsko skupino in predstavniki Fidesa, ki do sedaj niso prinesla rešitve, so se nadaljevala ob 13. uri.

Zdravniki in zobozdravniki zahtevajo prenovo plačnega sistema v okviru posebnega zdravstvenega stebra, določitev jasne karierne poti za zdravnike ter odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač za starejše zdravnike. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na vprašanja o svoji vključitvi v pogajanja odgovorila, da so tako ona kot ministrstvo vključeni v proces od začetka.

Podporo stavki so zdravniki in zobozdravniki izrazili na več stavkovnih zborih po celotni Sloveniji, ki so potekali v različnih zdravstvenih ustanovah, vključno z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana, Onkološkim inštitutom Ljubljana ter splošnimi bolnišnicami v Celju, Ptuju, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Jesenicah, Murski Soboti, Novi Gorici in Izoli.

V UKC Ljubljana soglasje za nadurno delo preklicalo več kot 30 odstotkov zdravnikov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je soglasja za nadurno delo preklicalo med 415 in 420 zdravnikov. Številka predstavlja več kot trideset odstotkov vseh, je sporočil predstavnik Fidesa v UKC, Milenko Stanković. Ta številka močno presega prejšnje podatke, ko je bilo znano, da je soglasja preklicalo 198 zdravnikov ali trinajst odstotkov vseh. Stanković je izpostavil, da soglasij niso preklicali zdravniki, starejši od petinpetdeset let, ki po zakonodaji niso dolžni opravljati dežurstev. Kljub temu so bili tudi ti, skupaj z zdravniki, ki imajo otroke, mlajše od treh let, pozvani k preklicu, da bi poenotili pristop.

V odzivu na preklice soglasij za nadurno delo, ki naj bi po informacijah ministrstva za zdravje večinoma stopili v veljavo marca, so nekatere bolnišnice napovedale možnost preklica soglasij zdravnikom za delo pri drugih delodajalcih. V UKC Ljubljana do petka še niso sprejeli takšne odločitve. Stanković je pojasnil, da so soglasja večinoma izdana za delo v drugih javnih zavodih. Njihov preklic pa bo pomenil negativne posledice. Poudaril je, da delodajalci za takšne preklice nimajo pravne podlage. Zdravniki so namreč, tudi brez podpisanega soglasja za nadurno delo, po zakonu obvezani opraviti do osem nadur tedensko v svoji matični javni ustanovi.

Stanković, ki je tudi podpredsednik sindikata Fides, je kritiziral takšne prakse. Napovedal je tudi možnost vlaganja tožb proti delodajalcem, ki bi kaznovali zdravnike za zakonito delovanje. Sindikat Fides namerava svojim članom nuditi pravno pomoč. Stanković, ki sam letno opravi skoraj sto nadur, je izrazil svojo nestrinjanje s trenutnimi razmerami. Poudaril je tudi, da ni več pripravljen na tako obsežno nadurno delo.

[Vir: MMC RTV SLO, STA)

Foto: Freepik

Portal24