Premier Golob na BSF: Spremeniti bomo morali navade

Na Bledu se je začel 18. Blejski strateški forum (BSF), pomemben dogodek, ki ga je otvoril predsednik vlade dr. Robert Golob skupaj s pomembnimi mednarodnimi gosti. Slogan letošnjega foruma je “Solidarnost za globalno varnost”, kar izpostavlja pomen sodelovanja v času, ko se svet sooča s številnimi izzivi.

Na dogodku so se zbrali številni voditelji, med njimi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in podpredsednica Vlade RS ter ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. BSF letos poteka v znamenju solidarnosti, še posebej ob upoštevanju nedavnih poplav, ki so prizadele Slovenijo. Dogodek je tako dobil tudi humanitarno noto.

V svojem nagovoru je premier Golob izrazil iskreno hvaležnost za vso pomoč, ki jo je Slovenija prejela v težkih trenutkih. EU, sosednje države in partnerji iz Zahodnega Balkana ter Nato so se nemudoma odzvali na klic za pomoč. Poudaril je tudi, da ekipa civilne zaščite iz Ukrajine še vedno aktivno pomaga v Sloveniji, kljub izzivom, s katerimi se sooča njihova država.

“S takšno solidarnostjo dokazujemo, da je sodelovanje na mednarodni ravni resnično tisto, kar dela svet boljši,” je zatrdil dr. Golob.

V Evropi večino časa živimo pod vtisom, da se slabe stvari dogajajo daleč stran. Ekstremno vreme, s katerim se soočamo, je resda lokalni pojav, toda posledica globalnega dogajanja. Vpliv podnebnih sprememb lahko občutimo tako rekoč vsako leto, zato se moramo soočiti tudi z njihovimi posledicami. “Ni dovolj, da očistimo vire energije. Ni dovolj, da začnemo uporabljati zgolj električne avtomobile. In ni dovolj, da zmanjšamo ali povsem opustimo rabo mesa. Spremeniti bomo morali naše potrošniške vzorce in navade. To dolgujemo našim otrokom,” je poudaril predsednik vlade.

V svojem nagovoru je premier opozoril na globalno naravo izzivov, s katerimi se soočamo, ter na potrebo po celovitem pristopu k reševanju teh vprašanj. Ekstremno vreme, ki vpliva na naš planet, je posledica globalnih dejavnikov in zahteva enotno ukrepanje.

Mednarodna raven

Na mednarodni ravni je treba vzpostaviti mehanizme za soočanje s posledicami tovrstnih naravnih nesreč: “Noben narod, še posebej majhni, se s tem ne morejo soočiti sami. V resnici tudi veliki narodi ne,” je izpostavil dr. Golob. Dodal je, da želimo podnebne spremembe postaviti v sam vrh prednostnih nalog v času članstva Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Druga prednostna naloga Slovenije v Varnostnem svetu bo prizadevanje za mir v Ukrajini: “To je edino mesto, kjer se lahko ta vojna konča, za mizo v Združenih narodih. In naredili bomo vse, da bi to lahko dosegli.”

Predsednik vlade se je prav tako dotaknil širitve EU na Zahodni Balkan. Izrazil je zadovoljstvo, da so se strateškega foruma na Bledu udeležili prav vsi voditelji Zahodnega Balkana. Dejal je, da so se stališča držav članic EU glede širitve spremenila zaradi ruske agresije na Ukrajino.

“Zato pozivam vse vas, da ne zaostanete, da še naprej vztrajate pri reformah. Slovenija vam bo stala ob strani in vas močno podpirala tako v okviru Evropskega sveta kot v dialogu z Evropsko komisijo.” Povedal je, da reforme potrebuje tudi EU. Po besedahmpremierja bo za spremembe ključnih naslednjih dvanajst mesecev, ali pa se morda še dolgo ne bodo zgodile. Pozval je, naj EU te priložnosti ne zamudi.

Premier Golob je sklenil, da bo obnova Slovenije po uničujočih poplavah dolgotrajna in terjala veliko sredstev. Zanjo bomo potrebovali tako pogum kot modrost. “In našli ju bomo, da pokažemo, da zares zmoremo, da lahko zgradimo boljši svet. Svet, ki temelji na solidarnosti.”

Ob robu BSF je predsednik vlade opravil več dvostranskih srečanj. Prav tako je gostil delovno kosilo s predsednikom Evropskega sveta Michelom, bolgarskim predsednikom vlade Denkovim in hrvaškim predsednikom vlade Plenkovićem. Govorili so o strateških temah EU, s poudarkom na procesu širitve. Enotni so si, da proces širitve potrebuje prenovo, pa tudi EU nasploh.

Predsednik vlade je gostil tudi delovno večerjo s predstavniki slovenskega gospodarstva in jih seznanil z vladnimi ukrepi in rešitvami pri odpravljanju posledic poplav. Predstavil jim je t. i. SOS sklad ali Sklad za obnovo Slovenije ter jih pozval k pomoči in donacijam.

vir Foto: STA Portal24