Premier Golob o Fides stavki: Kontraproduktivna in škodljiva

Robert Golob [Foto: Anže Malovrh/STA]

Premier Golob o Fides stavki: Kontraproduktivna in škodljiva

Premier Robert Golob je obiskal hematološki oddelek Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Med obiskom je izrazil svojo hvaležnost zdravstvenemu osebju, ki kljub stavki nadaljuje s predanim delom za dobrobit bolnikov. “Srečal sem se tudi z zelo zadovoljnimi bolniki,” je dejal Golob, “ki niso mogli prehvaliti odnosa zdravniškega osebja.”

Med bolniki je bil tudi znani glasbenik Drago Ivanuša, ki je opravil zdravljenje s celično terapijo v Nemčiji in se je pridružil izjavi za javnost, poudarjajoč kvaliteto oskrbe na oddelku.

Poleg premiera so hematološki oddelek obiskali tudi vplivni strokovnjaki in vodilni iz zdravstvenega sektorja, vključno z generalnim direktorjem UKC-ja Ljubljana, Markom Jugom, in predstojnikom oddelka, Samom Zverom. Skupaj z njimi so bili Miroslav Petrovec in Alojz Ihan z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete, Roman Jerala s Kemijskega inštituta ter Matjaž Sever z UKC-ja Ljubljana.

Bom pa povedal še enkrat, da je dogovor o plačah mogoč izključno samo v okviru plačne reforme. In v plačni reformi se celotno zdravstvo obravnava enotno, nihče ne more izsiliti, da bo obravnavan prednostno. Fides ne more izsiliti, da bodo samo njihovi člani deležni nečesa, česar ne bodo deležni negovalci, medicinske sestre in drugi.

Dr. Robert Golob

V luči trenutne stavke v zdravstvu je Golob komentiral situacijo. Poudaril je, da je mediacija že stekla, a je časovno omejena, z rokom do 4. aprila. Izpostavil je, da je kakršenkoli dogovor o plačah mogoč samo znotraj plačne reforme, kjer se zdravstvo obravnava enotno. “Nihče ne more izsiliti, da bo obravnavan prednostno,” je dodal. Premier je s slednjim zavrnil možnost, da bi Fides dosegel preferenčno obravnavo za svoje člane.

Golob je bil kritičen do stavke, ki jo je označil za kontraproduktivno in škodljivo, ne samo za sindikat Fides, ampak za celoten ugled zdravstva. “Današnji obisk bi rad izkoristil, da na svoj način pomagam obraniti ugled zdravstva,” je dejal. Pri tem pa je Golob izpostavil zdravstvene delavce, ki “daje na prvo mesto pacienta, in ne svoje plače.”

Današnji obisk bi rad izkoristil, da na svoj način pomagam obraniti ugled zdravstva, da ljudem povemo, da poleg Fidesa obstaja v zdravstvu še tisti večinski, bom imenoval zdravi del, ki v resnici daje na prvo mesto pacienta, in ne svoje plače.

Dr. Robert Golob

Opozoril je tudi na informacije, da nekateri stavkajoči zdravniki popoldne delajo v zasebnih zavodih. Dejal je, da se je prepričal, da večina zdravnikov v UKC Ljubljana ni takih, “žal pa vedno obstajajo gnila jabolka.

Fides razočaran nad premierjevimi izjavami

Fides je izrazil “izjemno razočaranje” nad izjavami premierja Roberta Goloba, ki so jih interpretirali kot nespoštovanje do zdravniškega poklica in predhodnik za prihodnjo mediacijo. V svojem odzivu so iz Fidesa poudarili pričakovanje, da bo predsednik vlade v prihodnje zadržan pri komentiranju njihovih aktivnosti. Kritizirali so njegove javne izjave in zanikanje dobre volje vladnih pogajalcev v procesu mediacije. Kljub temu so izrazili upanje, da je dogovor še vedno dosegljiv preko mediacijskih postopkov.

Na drugi strani, Marko Jug, generalni direktor UKC-ja Ljubljana, je izpostavil odgovoren pristop zdravnikov do stavke, zagotavljajoč, da bolniki niso občutili negativnih posledic. “Pri nas ni velikega upada storitev,” je poudaril Jug, “saj UKC obravnava resno bolne ljudi, urgentne primere in rakave bolnike.” Po njegovih besedah, kljub stavki, program zdravstvene ustanove teče skoraj nemoteno, z odpadanjem le približno dveh odstotkov ambulantnih pregledov, medtem ko kirurški posegi potekajo kot običajno.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Anže Malovrh/STA