Premier Golob ob Dnevu veteranov vojne 1991 poudaril pomen narodne enotnosti

Premier Robert Golob [Foto: Vlada RS/Žan Kolman/KPV]

Premier Golob ob Dnevu veteranov vojne 1991 poudaril pomen narodne enotnosti

Predsednik vlade dr. Robert Golob je bil slavnostni govornik na slovesnosti ob Dnevu veteranov vojne 1991, kjer so v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Združenju Sever obeležili dan veteranov vojne za Slovenijo. Slovesnost je potekala v spomin na 17. maj 1990, ko je Teritorialna obramba zavrnila ukaz o premestitvi orožja iz njenih skladišč.

V svojem govoru je premier Golob poudaril, da je “Slovenija znana po svoji bogati tradiciji civilnih gibanj in združenj. Tudi proces osamosvajanja se je začel na miren način preko civilnih gibanj, preko intelektualnih pobud, od Majniške deklaracije naprej.”

Spomnil je na 17. maj 1991, ko so se Slovenci začeli združevati, kar je omogočilo odpor in kasnejšo osamosvojitev. Izpostavil je pomen prvih iniciativ, ki so vodile k vzpostavitvi narodne zaščite in s tem omogočile osamosvojitev z minimalnimi žrtvami. “Prav je, da se na to spomnimo vsakokrat, ko si kateri od politikov začne prilaščati zasluge za to narodno dejanje, za dejanje, kjer se nismo ločevali,” je dejal premier.

Golob je poudaril, da je bila osamosvojitev narodno dejanje, ki je temeljilo na ljubezni do domovine. “Če te ljubezni ne bi čutili, ne bi bilo referendumske odločitve, še manj zmage v osamosvojitveni vojni. Tega ne smemo nikoli pozabiti,” je dejal.

Ob tej priložnosti je premier spomnil tudi na dvajseto obletnico vstopa Slovenije v NATO in Evropsko unijo. “Spoznali smo, da bolj kot je močna Evropa, bolj je varna. In Slovenija lahko danes svojo varnost najbolje gradi znotraj Evropske unije,” je povedal in zaključil: “Želim si, da bi miru dali priložnost.”

Slovesnost je bila tako priložnost za obeležitev preteklih dogodkov in razmislek o pomenu narodne enotnosti in mednarodnega sodelovanja za prihodnost Slovenije.

https://portal24.si/Portal24; Foto: Žan Kolman KPV