Premier Golob obljubil trajne rešitve za varnost Sneberja

Danes je premier Robert Golob obiskal Sneberje, kjer se je srečal z domačini in izrazil trdno zavezanost države k zagotavljanju varnosti prebivalcev. Obnovil je obljubo, da bo država storila vse, kar je v njeni moči, da bi se preprečile prihodnje poplave.

“Ne bomo varčevali niti s sredstvi niti z ekipami,” je poudaril premier Golob med obiskom. Nasip ob Savi, ki so ga postavili v Sneberjah novembra, predstavlja začasen ukrep za zaščito prebivalcev pred morebitnimi poplavami v prihodnjih mesecih. Strokovna ekipa bo prisotna ob vsaki napovedi močnega povečanja vodostaja reke, zagotavljajo vlada in premier.

Premier Golob je izpostavil tudi pomembnost trajnih rešitev, ki vključujejo razlivno območje za Savo. Strokovnjaki bodo do konca leta pripravili projekt za trajno ureditev območja.

Odgovornost za varnost prebivalcev nosi država, kar je premier poudaril kot eno izmed ključnih prioritet njegove vlade. “V preteklosti je bilo tega zavedanja mogoče premalo, danes pa je na najvišji ravni,” je dodal.

Župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, je pohvalil odziv prebivalcev Sneberskega nabrežja ter izrazil zadovoljstvo z Golobovim obiskom, ki potrjuje odločenost vlade pri ukrepanju. Načrtujejo, da bodo predlog trajne ureditve območja predstavili januarja prihodnje leto.

Predstavnik prebivalcev Sneberskega nabrežja, Igor Kastelic, je izrazil zadovoljstvo z ukrepi pristojnih in pričakuje učinkovite trajne rešitve, prilagojene posebnostim območja. “Zdaj spimo veliko bolj mirno,” je dejal.

Hkrati je Kastelic zavrnil navedbe, da je pomoč občine v začetku novembra ob napovedi izredno povečanih vodostajev Save nudila samo občina. Po njegovih besedah je šlo za sodelovanje občine in države.

Predsednica republike, Nataša Pirc Musar, je tudi obiskala Sneberje in pozvala k sprotnemu obveščanju prebivalcev na poplavljenih območjih ter poudarila, da je regulacija velikih vodotokov vprašanje, ki ga mora rešiti država, ne občina.

vir

Foto: Vlada RS

Portal24