Premier Golob predlaga dodatne trošarine, Mesec pod ognjem kritik

V državnem zboru so danes odjeknile besede premierja Roberta Goloba, ki je predlagal, kako se lahko v prihodnjem letu izognemo varčevanju pri najrevnejših. Med predlogi je izpostavil možnost dodatnih virov s trošarinami na sladke pijače, tobačne izdelke in žgane pijače. V svojem govoru je ostro kritiziral ministra za delo, družino in socialne zadeve, Luko Mesca, očitajoč mu, da ni našel ustreznih rešitev za problem.

V odgovor na kritiko je Mesec dejal: “Veseli me, da je predsednik vlade predlagal nekaj rešitev, kako bi lahko zbrali sredstva, ki bi tudi v prihodnjem letu omogočila uskladitev socialnih transferjev.”

Trenja v vladi se nadaljujejo, saj se v Levici ne strinjajo z mnenjem, da se zaradi zagotavljanja sredstev za obnovo po poplavah socialni transferji v prihodnjem letu ne bi usklajevali z inflacijo. “To bo najbolj prizadelo ravno tisti del skupnosti, ki je najranljivejši,” je opozoril poslanec Levice Milan Jakopovič, ki je premierja tudi vprašal o smiselnosti odločitve o neskladitvi transferjev glede na inflacijo v luči celotnega državnega proračuna.

Premier Golob je v odzivu podal ostro kritiko delovanju nekaterih ministrstev, še posebej ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Poudaril je, da je bila v pripravi proračuna vsakemu ministrstvu dana naloga iskanja možnih prihrankov. Premier je obtožil nekatere ministre, da so namenoma pustili izven proračuna tiste ukrepe, ki bi jih bilo težje zavrniti v parlamentu, s čimer bi si olajšali delo. Posebej je izpostavil ministra Mesca, ki je, po mnenju Goloba, eden izmed teh ministrov.

Ministrstvo za delo išče rešitve kljub znižanju proračuna

Luka Mesec je v odzivu na premierjeve besede poudaril, da na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kljub znižanju proračuna za približno 300 milijonov evrov iščejo rešitve, da nihče ne bi bil na slabšem. Povedal je, da je znižanje stroškov za njegovo ministrstvo poseben izziv, saj kar 95 odstotkov proračuna ministrstva predstavljajo zakonsko predvidene obveznosti.

Mesec je izpostavil težavnost odločitve o zniževanju stroškov: “Ko se pogovarjamo o zniževanju stroškov, se lahko pogovarjamo samo o tem, komu od najranljivejših skupin bomo vzeli denar: materam samohranilkam, otrokom, ženskam na porodniški, rejnikom, vojnim veteranom, socialno ogroženim.”

Mesec je dodal, da so nekatere prihranke dosegli z uvajanjem sistemskih sprememb, kot so preprečevanje upokojevanja preko brezposelnosti in boljši sistem izterjave neplačanih preživnin. Kljub temu je poudaril, da velikega prihranka brez bolečih posegov ni mogoče doseči.

Premier Robert Golob je napovedal iskanje dodatnih sredstev preko trošarin na sladke pijače, tobačne izdelke in žgane pijače. Sredstva bi bila namenjena za najranljivejše skupine, ne samo za socialno pomoč. Premier Golob je ob tem poudaril potrebo po stimulaciji tistih, ki delajo v času rekordno nizke brezposelnosti in napovedal strožji nadzor prejemnikov socialne pomoči.

Golob je prav tako opozoril na razliko v odgovornosti, ki jo nosi kot predsednik vlade, in dejal: “Vedno priročno, da je, ko je slaba novica, predsednik vlade tisti, ki naj odgovarja, ko je pa dobra, takrat so pa ministri, ki se s tem hvalijo. Tako je. Meni je to povsem v redu, saj sem se navadil te vloge, ampak bodimo pošteni v parlamentu.”

Ob tem je kamera ujela tudi precej komičen trenutek, ko je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pozabila, da je ves čas v soju žarometov in z obraznimi grimasami, ob besedah predsednika vlade Roberta Goloba, prispevala k dodatni zabavi poslancev.

vir Foto: Vlada RS X

Portal24