Premier Golob predstavil imena kandidatov za manjkajoče ministre

Premier Robert Golob je koalicijskim partnerjem predstavil imena kandidatov, ki bodo prevzeli ključne resorje v novi vladi. Po večurnih pogovorih so se koalicijski partnerji strinjali s predlaganimi imeni za ministre za javno upravo, kmetijstvo ter naravne vire in prostor.

Vodje poslanskih skupin SD-ja in Levice so izrazili popolno zaupanje v premierja Goloba in poudarili, da so imena kandidatov znana javnosti. Vodja poslanske skupine Svoboda, Borut Sajovic, je potrdil, da bodo imena kandidatov v kratkem poslana v Državni zbor (DZ) in da bodo upoštevali predpisane zakonske roke za zaslišanja in potrditev.

Vodja poslanske skupine SD-ja, Jani Prednik, je povedal, da vsi trije manjkajoči ministri prihajajo iz kvote največje vladne stranke. “Vse nadaljnje komentarje bomo podajali, potem ko bomo videli uradna imena v DZ-ju,” je dejal in poudaril, da je izkušenost kandidatov manj pomembna od njihovega dela na funkciji ministra.

Po neuradnih podatkih TV Slovenija bo za ministra za naravne vire in prostor predlagan Jure Leben, minister za javno upravo naj bi postal Franc Props, kmetijsko ministrstvo pa naj bi vodil Vojko Adamič.

Skladno s časovnico

Vodja poslanske skupine Levica, Matej Tašner Vatovec, je izrazil prepričanje, da so imena primerna, saj so kandidati v javnosti že bolj ali manj znani. Premier Golob naj bi imena kandidatov poslal v DZ v skladu s časovnico, ki jo je določil, do konca tega meseca.

Glede morebitnega kandidata Boštjana Koritnika, ki je bil omenjan za ministra za javno upravo, je Tašner Vatovec povedal, da so v preteklosti nekatera dejanja vrgla senco dvoma na njegovo delovanje, vendar je odločitev premierja ključna.

Minister za gospodarstvo, Matjaž Han, pa je poudaril, da za zdaj ni obveščen o kandidatih in dodal, da ne bi sodil ljudi, ki so že bili v prejšnji vladi.

Voditelji koalicijskih strank so tako določili ključne kandidate za ključne resorje v vladi, in zdaj je na vrsti Državni zbor, da jih potrdi. Po več tednih nezasedenih stolčkov na vodilnih položajih v vladi se zdaj obeta stabilnost in nadaljevanje dela na ključnih političnih področjih, kot so javna uprava, kmetijstvo, in naravni viri ter prostor. S tem se nadejamo učinkovitega delovanja vlade in uresničevanja ključnih političnih prioritet za preostanek mandata.

vir; Foto: DZ Katja Bidovec; Portal24