Premier Golob v intervjuju za CNN razkril, da je države EU pozval k priznanju Palestine

Robert Golob [Foto: Vlada RS]

Premier Golob v intervjuju za CNN razkril, da je države EU pozval k priznanju Palestine

Premier Robert Golob je v intervjuju za ameriško televizijo CNN razkril, da je v pismu pozval voditelje držav članic EU, naj se pridružijo prizadevanjem za priznanje Palestine. Razmere v Gazi je opisal kot katastrofo, kakršni še nismo bili priča, poroča STA.

“Menim, da smo lahko z enotnostjo na evropski ravni veliko pomembnejši akter na mednarodnem prizorišču, zlasti na Bližnjem vzhodu,” je dejal Golob. “Trenutno je med državami članicami EU veliko razhajanj. To žal ne pomaga pri vzpostavljanju miru na Bližnjem vzhodu, zato je treba najprej vzpostaviti enotnost na evropski ravni. Potem pa menim, da je možno povečati pritisk na obe strani, da bi dosegli mir,” je dodal.

Menim, da smo lahko z enotnostjo na evropski ravni veliko pomembnejši akter na mednarodnem prizorišču, zlasti na Bližnjem vzhodu. Trenutno je med državami članicami EU veliko razhajanj. To žal ne pomaga pri vzpostavljanju miru na Bližnjem vzhodu, zato je treba najprej vzpostaviti enotnost na evropski ravni. Potem pa menim, da je možno povečati pritisk na obe strani, da bi dosegli mir na Bližnjem vzhodu.

Robert Golob

Premier je izpostavil, da se v Evropi že krepi pritisk javnosti glede Palestine. “To bi lahko bil trenutek, od katerega bi lahko imeli korist Palestinci,” je povedal. Glede slovenskega priznanja Palestine je pojasnil, da želi s tem pokazati solidarnost s palestinskim ljudstvom. Proces priznavanja naj bi tudi jasno izrazil pričakovanja do obeh strani, vključno s prekinitvijo spopadov, izpustitvijo talcev in prizadevanji za rešitev dveh držav.

Golob je bil kritičen do Izraela, ki po njegovih besedah ni pripravljen na pogovore. “Razmere v Gazi so tragične bolj, kot lahko opišejo besede. Čemur smo priča, je kot človeška katastrofa, kakršni še nismo bili priča,” je dejal. Podprl je tudi poziv Arabske lige, da bi Združeni narodi na palestinska območja čim prej poslali mirovno misijo

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Vlada RS