Premier Golob zagovarja ministričino pot v New York

V zadnjem tednu so bili v javnosti izpostavljeni podatki o stroških julijske službene poti ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in štirih njenih sodelavk v New York. Stroški poti so znašali 33.000 evrov. Poudarjen je bil zlasti osebni delež ministrice, ki je znašal manj kot 6.000 evrov. Premier Robert Golob je komentiral tematiko in izpostavil, da če je to največji državni problem, potem “živimo v srečni državi.”

Pot ministrice in njenih sodelavk je bila namenjena udeležbi na desetdnevnem političnem forumu v New Yorku. Skupni stroški poti so zajemali 13.400 evrov za potovalne stroške 16.589 evrov za nastanitev v hotelu in tri tisoč evrov za dnevnice. Ministrica je že zavrnila navedbe, da je sodelavke s sabo vzela neupravičeno. Njen soprog se je poti udeležil na lastne stroške.

Premier: Stroški so manjši

Polemike glede poti so sprožile tudi kritike s strani sindikatov, ki so izrazili začudenje nad številom udeležencev poti iz ministrstva in se spraševali o nujnosti takšnega potovanja. Glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj je dejal, da je ta primer tipičen primer dvojne morale v slovenski politiki. Slednje še posebej v luči prihajajočega 15. oktobra, ko naj bi ministrica podpisala dogovor s sindikati javnega sektorja.

Premier Golob je izjavil, da se mu zdi neverjetno, da naslednji podatek še ni prišel v javnost, in poudaril, da so stroški poti ministrice znatno nižji od prvotno poročanih. V zadnjih dneh so se pojavila ugibanja o možnem odstopu ministrice, vendar je premierjeva današnja izjava pokazala, da ministrica še naprej uživa zaupanje predsednika vlade tudi v luči razkritij o stroških poti.

Zgodba o kontroverznih stroških poti je dobila nov zasuk, ko so nekateri viri namignili, da bi informacije o stroških poti lahko prišle prav iz vrst sindikatov v javnem sektorju. Medtem ko se oktobrski rok za podpis dogovora s sindikati približuje, se zdi, da bo ministrica Sanja Ajanović Hovnik še naprej ostala na svojem položaju.

vir Foto: STA Portal24