Premier Gruzije Zelenskega pozval naj se ne vmešava

ByAna Koren

13. marca, 2023

Premier Gruzije Zelenskemu: Ne vmešavaj se!

Gruzijski premier Irakli Garibšvili je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj se po valu protestov, ki so državo zajeli prejšnji teden, ne vmešava v politične razmere v Gruziji.

Med protestom proti zakonu o “tujih agentih”, za katerega so kritiki rekli, da nakazuje avtoritarni premik v Gruziji, se je Zelenski protestnikom zahvalil za mahanje z ukrajinsko zastavo. Dejal je, da izkazujejo spoštovanje in Gruziji zaželel demokratičen uspeh.

Gruzijski parlament je predlog zakona opustil. Nasprotniki zakona so trdili, da se je zgledoval po ruskem zakonu iz leta 2012, ki se je v zadnjem desetletju uporabljal za zatiranje nestrinjanja s tistimi na oblasti opustil. Hkrati pa zakon ogroža vezi Gruzije z Evropo.

“Ukrajinskim oblastem svetujem, naj poskrbijo zase in za svojo državo”

Garibšvili je v programu gruzijskega kanala IMEDI izjavil, da se ukrajinski politiki neposredno vmešavajo v notranje zadeve Gruzije.

“Omenili ste poziv Zelenskega. Ko ima oseba v vojni čas, da komentira dejavnosti, ki jih tukaj izvaja več tisoč ljudi, je to dokaz, da je motiviran, da se tukaj nekaj zgodi, nekakšna sprememba,” je dejal Gruzijski premier in nadaljeval s kritiko drugih politikov in ljudi iz javnega življenja Ukrajine. 

“Proteste so komentirali Kličko, odvetnik Mark Feigin in nekateri drugi nejasni ljudje. Nekateri nesrečni poraženci pravijo, da Gruzija potrebuje spremembe, državni udar. To je neposredno vmešavanje v notranje zadeve države,” je komentiral Garibšvili.

Ob koncu pogovora za kanal IMEDI je gruzijski premier dejal, da vladajoča stranka Gruzijske sanje ne bo dovolila odprtja nove fronte v državi, ki bi morala biti obrnjena proti Rusiji.

“Ukrajinskim oblastem svetujem, naj najprej poskrbijo zase in za svojo državo. Gruziji ne bomo dovolili, da sodeluje v konfliktu med Rusijo in Ukrajino. Zunanji elementi poskušajo našo državo povleči v konflikt,” je dejal gruzijski premier.

vir Foto: Nexta Tv Twiter