Premier in sindikati dosegli napredek pri reševanju stavke upravnih enot

Robert Golob [Foto: Anže Malovrh/STA]

Premier in sindikati dosegli napredek pri reševanju stavke upravnih enot

Premier Robert Golob se je skupaj z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem in ministrom za javno upravo Francem Propsom srečal s predstavnikoma sindikatov zaposlenih na upravnih enotah, Frančiškom Verkom, predsednikom Sindikata državnih organov Slovenije, in Draganom Stankovičem, predsednikom Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana. Namen srečanja je bil poiskati rešitve za čimprejšnje končanje stavke upravnih enot.

Sindikalni predstavniki so sporočili, da so uspeli zbližati stališča in dosegli nekaj dogovorov o možnih rešitvah, vendar konkretnih podrobnosti še niso razkrili. Zdaj pričakujejo, da bo vlada pripravila osnutek stavkovnega sporazuma, o katerem se bodo opredelili zaposleni na stavkajočih upravnih enotah. Po besedah Stankoviča naj bi se zaposleni do osnutka opredelili do prihodnjega tedna, nato pa bodo vladi sporočili, ali so pripravljeni sprejeti predlagane rešitve.

Za prihodnji teden napovedani protestni shod v Ljubljani zaenkrat ni potrjen, saj kaže, da do njega ne bo prišlo, je dodal Stankovič.

Stavka se je začela konec januarja, ko so zaposleni tri dni stavkali na 41 od 58 upravnih enot. Od 13. marca pa so ob sredah stavkali na večini upravnih enot. Neprekinjena stavka, ki se je začela 15. maja, poteka na 34 upravnih enotah, kjer zaposleni zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov z zaposlenimi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah. Po zadnjih podatkih ministrstva za javno upravo vsakodnevno stavkajo zaposleni na 23 upravnih enotah, ob sredah pa še na 14 enotah.

[Vir: STA/24ur]; Portal24; Foto: Anže Malovrh/STA