Premier in vplivnice – Verčič: “To je strašna napaka.”

Robert Golob [Foto: Nebojša Tejić/STA/Vlada RS Flickr]

Premier in vplivnice – Verčič: “To je strašna napaka.”

V luči nedavnih kadrovskih pretresov v Gibanju Svoboda, premier Robert Golob napoveduje pomembne spremembe na področju komunikacije. Po poročanju 24ur se je v tem kontekstu sestal s Samanto Cimerman, priljubljeno spletno vplivnico, ki ima na Instagramu več kot 300.000 sledilcev. Sestanek, ki naj bi ga organizirala premierjeva partnerica Tina Gaber, kaže na Golobov pristop k izboljšanju načina komuniciranja z javnostjo. Kljub vlogi svetovalke Cimerman, iz kabineta predsednika vlade poudarjajo, da z vplivnico ni sklenjena nobena formalna pogodba, poroča 24ur.

Samanta Cimerman, ki svetuje o učinkoviti uporabi družbenih omrežij, je po mnenju nekaterih že vplivala na premierjevo nedavno objavo na Instagramu. Ta srečanje označuje kot korak k bolj pristnemu in privlačnemu nagovarjanju občinstva. “Smejte se! Glejte v objektiv,” svetuje Cimerman, kar bi lahko nakazovalo na novo smer v komunikacijski strategiji premiera Goloba.

Dejan Verčič, profesor in strokovnjak za komunikologijo, je skeptičen glede učinkovitosti takšnega pristopa. “To, kar vidimo, bi težko imenovali strategija,” komentira Verčič, dodaja pa, da premierjev pristop bolj spominja na krizo srednjih let kot na premišljeno strategijo. Po njegovem mnenju, tudi če bi vlada skušala obiti tradicionalne medije s pomočjo družbenih omrežij, to ne bi prineslo želenih rezultatov.

https://www.instagram.com/reel/C2NIzfftaOt/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Pomanjkljivosti v komunikaciji

V kabinetu premiera Goloba priznavajo, da je bila komunikacija ena od slabosti njihovega dosedanjega delovanja. “S predsednikom sva se precej pogovarjala tudi o tem, da je bila ena od naših hib tudi komunikacija,” razlaga Matej Arčon, minister za Slovence po svetu. Srečanje s Cimerman je bilo tako del prizadevanj za izboljšanje te komponente vladnega delovanja.

Verčič opozarja na pretekle napake drugih politikov, ki so skušali zaobiti množične medije, in poudarja, da bi tak pristop lahko bil škodljiv. “To je strašna napaka,” pravi Verčič in dodaja, da se zdi, kot da Golob ponavlja napake svojih predhodnikov, kar bi lahko vodilo v nadaljnje zmanjšanje javne podpore vladi.

“Kar vidimo, bi težko imenovali strategija. Mene vse skupaj bolj spominja na krizo srednjih let. Vse skupaj izgleda, kot da se premier v tej situaciji in v zadnjem času odloča s hormoni, ne pa z glavo.”

profesor Dejan Verčič

Družbena omrežja ne smejo prevladati nad vsebino

V kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba so zanikali kakršno koli formalno sodelovanje s spletno vplivnico Samanto Cimerman. Kljub temu je Cimerman, po navajanju 24ur v svojem odzivu namignila, da pogovori še potekajo: “Trenutno še nimamo nobene pogodbe ali konkretnega dogovora o sodelovanju,” je pojasnila.

Idejo za sodelovanje z vplivnico naj bi predlagala Tina Gaber, Golobova spremljevalka in sama strokovnjakinja za družbena omrežja, ki je že svetovala nekaterim ministrom o najboljših praksah na področju socialnih medijev: objavljanju vsebin, nakupu všečkov in sledilcev ter prepoznavanju zlaganih profilov. Gaber je poudarila pomen mehkih vsebin za pritegnitev pozornosti občinstva.

Tudi predsednica Nataša Pirc Musar je v manjšem obsegu uporabila družbena omrežja za komuniciranje s javnostjo, kar je v skladu s trendom večje prisotnosti politikov na teh platformah. Omenila je, da je ob 8. marcu zapela, kar po mnenju Dejana Verčiča, strokovnjaka za komunikologijo, ni nujno problematično: “Ne moti me, v kolikor je to nekaj, kar na nek način izraža, kakšni so ti politiki.”

Verčič je kritičen do prekomerne osredotočenosti politikov na družbena omrežja, kot je bil primer Boruta Pahorja, znanega kot “kralja Instagrama”. Poudarja, da družbena omrežja ne bi smela prevladati nad politično vsebino in obljubami, ki jih politiki dajejo svojim volivcem.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Nebojša Tejić/STA/Vlada RS Flickr