Premier obljubil spremembo predloga novega energetskega zakona

Premier Robert Golob je danes na redni seji Državnega zbora (DZ) napovedal, da bo vlada predlagala spremembo predloga novega energetskega zakona. Sprememba se nanaša na določilo, ki bi prepovedalo vgradnjo peči na lesno biomaso kot primarnega vira ogrevanja pri novogradnjah. Premier Golob je poudaril, da je bolj pomembno ukrepati glede starih naprav za ogrevanje kot pa omejevati izbiro pri novogradnjah.

Po njegovih besedah se vsako leto v Sloveniji vgradi kar 500 naprav za ogrevanje na lesno biomaso pri novogradnjah. Kljub temu pa to ne predstavlja resne težave za kakovost zraka. Veliko večji problem predstavlja kar 430.000 obstoječih naprav za ogrevanje na lesno biomaso, ki so večinoma stare peči. Premier je poudaril, da se bo problem onesnaženega zraka reševal s postopno zamenjavo teh dotrajanih naprav.

Golob je zagotovil, da bo vlada v svojem mandatu namenila štirikrat več denarja za zamenjavo starih peči z novimi. Hkrati je poudaril, da vlada ne namerava posegati v pravice lastnikov gozdov ali drugih lastnikov teh naprav.

Zaskrbljenost

Poslanec Janez Žakelj iz stranke NSi je izrazil zaskrbljenost glede predlaganih sprememb zakona. Meni, da bi omejitve pri izbiri virov ogrevanja ljudem odvzele svobodo in bi državo pripeljale do “pospešene prisilne solarizacije”. Opozoril je tudi na potrebo po nadzoru nad snovmi, ki se kurijo v pečeh, ter na veliko število neregistriranih kurilnih naprav.

Glede na napovedane omejitve uporabe zemeljskega plina za ogrevanje je Žakelj izrazil prepričanje, da pri uporabi plina ni onesnaženja in da je trenutno bistveno cenejši od drugih energentov. Premier Golob pa je napovedal, da bo vlada vztrajala pri določilih glede zemeljskega plina. Slednje je namreč del zelenega prehoda in odziv na energetsko krizo iz leta 2022, ki je bila posledica odvisnosti od poceni zemeljskega plina iz Rusije.

Na začetku seje je DZ zavrnil predlog poslanske skupine NSi, da se predlog novega energetskega zakona umakne z dnevnega reda. Vodja poslanske skupine NSi, Janez Cigler Kralj, je opozoril, da bi predlagane omejitve močno vplivale na življenje ljudi, energetske družbe, lokalne skupnosti in gospodarstvo. Poudaril je, da bi morali ljudem omogočiti svobodno izbiro načina ogrevanja. Cigler Kralj meni, da je treba spodbujati zamenjavo starih naprav za nove.

Minister za okolje, podnebje in energijo, Bojan Kumer, pa je izpostavil pozitivne vidike predloga zakona, kot so pospešek digitalizacije, hitrejša dodelitev subvencij ter podpora prehodu na obnovljive vire energije. Poudaril je tudi, da je treba nujno investirati v nadgradnjo distribucijskega elektroomrežja, da se omogoči priključitev na omrežje obnovljivih virov energije, saj Slovenija trenutno plačuje državam za pomanjkanje teh virov.

vir; Foto: Žan Kolman / KPV; Portal24