Premier predstavil imeni za nova ministra, Lebna med imeni ni

Premier Robert Golob je danes uradno predstavil imena kandidatov za mesti ministrov za javno upravo ter za naravne vire in prostor. Kandidata, ki ju je izbral za vodilni vlogi na teh ključnih ministrstvih, bosta svojo predstavitev opravila v torek pred člani matičnih delovnih teles.

Za vodenje Ministrstva za Javno Upravo (MJU) je premier Golob predlagal poslanca Gibanja Svoboda, Franca Propsa. Ta ima za seboj bogato kariero, vključno z vodenjem podjetja SPL in delom na upravni enoti Litija. Njegova glavna naloga na novem položaju bo zahtevna pogajanja o plačni reformi, ki so v zadnjem času zastala.

Na drugi strani pa je za mesto Ministra za Naravne Vire in Prostor (MNVP) premier izbral Jožeta Novaka, diplomiranega inženirja krajinske arhitekture z bogatimi izkušnjami v državnih ustanovah. Novak je prejšnje delo opravljal kot državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor in je tudi direktor republiškega stanovanjskega sklada. Njegova predanost ohranjanju narave in prostora je priznana in cenjena, vendar pa se pojavljajo pomisleki, da bi lahko podlegel lobijem energetskega in gradbenega sektorja.

Naravovarstveniki so sicer izrazili zadovoljstvo nad prvotnim predlogom Jureta Lebna za mesto ministra, a je premier Golob očitno spremenil svojo odločitev. Ključni izziv za novega ministra za naravne vire in prostor bo usklajevanje interesov različnih sektorjev in deležnikov na tem področju ter reševanje vprašanj kot je projekt Hidroelektrarna Mokrice.

Premier Golob še ni uradno predlagal kandidata za vodenje resorja za kmetijstvo, vendar se pričakuje, da bo to mesto ponujeno Vojku Adamiču, ki trenutno opravlja obveznosti v tujini.

Članom matičnih delovnih teles bo priložnost, da ocenijo in razpravljajo o predlaganih kandidatih v torek, po zaključku izredne seje državnega zbora.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24