Premier Robert Golob strmoglavil na lestvici priljubljenosti

V zadnjih tednih se je slovenska politična scena ponovno zatresla, pri čemer so se odražali dramatični dogodki in spremembe. Začasni premier Luka Mesec je prevzel vodenje države, medtem ko se je v parlamentu odvijala prava politična drama, pri kateri so se nekateri sklicevali tudi na “kozmični dež”. Hkrati je prišlo do umika Anžeta Logarja s funkcij v stranki SDS, kar je dodatno zapletlo razmere.

Kako pa vse te dogodke doživljajo volivci? Javnomnenjska anketa, ki jo je pripravil inštitut Mediana za medijsko hišo POP TV, razkriva zaskrbljujoče podatke. Najprej je treba omeniti, da podpora vladi strmoglavlja, saj je ta mesec znašala le še dobrih 28 odstotkov. Delež tistih, ki vlade ne podpirajo, prvič prebil čez 55 odstotkov. Povečal se je tudi delež neopredeljenih volivcev, ki zdaj znaša dobrih 16 odstotkov.

Stranke

Kar se tiče strankarskega razvrščanja, je SDS še vedno na vrhu z 22 odstotki podpore, vendar je izgubila nekaj odstotnih točk v primerjavi s prejšnjim mesecem. Gibanje Svoboda, največja vladna stranka, pa je doživelo še večji padec in je tokrat prejelo le 13,4 odstotka podpore. Socialni demokrati so dosegli najvišjo podporo v tem mandatu, ki znaša 8,4 odstotka. Med Levico in Novo Slovenijo se je razmerje zamenjalo, tokrat v korist Levice s 3,9-odstotno podporo. Podpora Nove Slovenije znaša zgolj še 3,8 odstotka.

Med neparlamentarnimi strankami sta Resnica in SLS ter SNS prejeli 2 odstotka podpore, medtem ko SNS beleži 1,8 odstotka. Kar četrtina anketirancev se ni mogla odločiti, katero stranko bi volila, kar predstavlja največji odstotek v tem mandatu. Desetina anketirancev pa je izrazila, da ne bi volila nobene stranke.

Ko gre za priljubljenost politikov, ostaja vrh lestvice nespremenjen v primerjavi s prejšnjim mesecem. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na prvem mestu, sledi ji Anže Logar, ki je nedavno odstopil s čela stranke SDS, česar pa anketiranci še niso vedeli. Na tretjem mestu je najbolj priljubljeni član vladne ekipe, gospodarski minister Matjaž Han. Na četrtem in petem mestu sta Dominika Švarc Pipan in Tanja Fajon, nato pa evropska poslanka Ljudmila Novak iz Nove Slovenije. Vse tri so ta mesec napredovale na lestvici.

Finančni minister Klemen Boštjančič je pridobil šest mest in se uvrstil na deveto mesto. Prvak SDS Janez Janša je napredoval za eno mesto in se uvrstil na 12. mesto. Na drugi strani pa je šef manjše opozicijske stranke Matej Tonin izgubil štiri mesta, vendar to nič v primerjavi z dramatičnim padcem Roberta Goloba, ki je zgrmel za kar 12 mest navzdol, s četrtega mesta na 16. mesto. Slabo oceno pa prejmeta tudi vodja Golobove poslanske skupine Borut Sajovic in začasni premier Luka Mesec, ki je zadnji na lestvici priljubljenosti.

vir; Foto: Vlada RS/Žan Kolman/KPV; Portal24