Premier sprejel poveljnika zavezniških sil v Evropi generala Cavolija

Rokovanje premierja dr. Goloba z vrhovnim poveljnikom zavezniških sil v Evropi generalom Christopherjem Cavolijem [Foto: Žan Kolman/KPV]

Premier sprejel poveljnika zavezniških sil v Evropi generala Cavolija

Predsednik vlade, dr. Robert Golob, je v okviru krepitve mednarodnega sodelovanja in ob praznovanju 20. obletnice članstva Slovenije v Severnoatlantski zvezi (NATO), danes sprejel vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi, generala Christopherja Cavolija. Srečanje je potekalo v duhu razprave o aktualnih varnostnih izzivih in pripravah na prihajajoči vrh zavezništva, ki bo julija v Washingtonu.

V ospredju pogovorov sta bila delitev bremen in zavez o obrambnih investicijah, s posebnim poudarkom na razmerah na Zahodnem Balkanu in v Ukrajini. Sogovornika sta poudarila pomen solidarnosti in skupnih prizadevanj članic zavezništva za zagotavljanje stabilnosti in miru v regiji in širše.

Obisk generala Cavolija v Sloveniji je potekal na povabilo načelnika generalštaba Slovenske vojske, generalpodpolkovnika Roberta Glavaša, in simbolizira močno zavezanost Slovenije k mednarodnemu sodelovanju in prispevku k kolektivni varnosti

Kaj je NATO?

NATO, Severnoatlantska zveza, je mednarodna vojaška zveza, ustanovljena leta 1949 z namenom zagotavljanja kolektivne obrambe svojih članic pred zunanjimi grožnjami. Temelji na načelu “en za vse, vsi za enega”, kar pomeni, da napad na eno članico zveze obravnavajo kot napad na vse. Danes zveza šteje 30 članic, ki sodelujejo na področjih vojaškega sodelovanja, kriznega upravljanja in partnerskega dialoga, s ciljem ohranjanja miru in stabilnosti. Slovenija je članica NATO od leta 2004, kar ji omogoča sodelovanje v mednarodnih varnostnih strukturah in prispevanje k globalnim prizadevanjem za mir in stabilnost.

Srečanje med predsednikom vlade in vrhovnim poveljnikom zavezniških sil v Evropi poudarja pomembnost mednarodnega sodelovanja in skupnih prizadevanj za mir in varnost, ob tem pa Slovenija izkazuje svojo zavezanost krepitvi obrambnih sposobnosti in aktivni vlogi znotraj zavezništva.

Portal24; Foto: Žan Kolman/KPV