Premier: Vlada bo z ukrepi v zdravstvu nadaljevala, za kakšne ukrepe gre ni pojasnil

Robert Golob [Foto: Anže Malovrh/STA]

Premier: Vlada bo z ukrepi v zdravstvu nadaljevala, za kakšne ukrepe gre ni pojasnil

Na Brdu pri Kranju se je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel srečala s predstavniki bolnišnic, da bi razpravljali o metodah spremljanja obremenitev zdravnikov. Na delovno srečanje je prišel tudi premier Robert Golob. Zdravniki, ki so že pred stavko, začeto 15. januarja, opozarjali na čezmerno obremenjenost, so bili deležni predstavitev dobrih praks merjenja svojih obremenitev. Predstavniki splošnih bolnišnic Novo mesto, Slovenj Gradec, Nova Gorica in Univerzitetni klinični center Maribor so ministrici in premierju predstavili svoje pristope.

Premier Golob je izrazil zadovoljstvo nad prizadevanji za izboljšanje: “Moram reči, da sem bil zelo dobre volje, ko sem videl, koliko truda je vloženo v ukrepe za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju. Verjamem, da je ravno to ključ do uspeha za naprej,” je dejal. Dodal je, da so kljub stavki opazne izboljšave: “Tudi v času stavke kaže, da je bilo število storitev povečano v primerjavi z lanskim letom ravno zaradi ukrepov, ki so bili tudi danes predstavljeni.”

Premier je poudaril, da vlada namerava nadaljevati s podobnimi ukrepi in da so za to že zagotovljena sredstva, čeprav ni natančno specificiral, za katere ukrepe gre. Izjavil je tudi, da bodo zaposleni, ki delajo več kot ostali, primerno nagrajeni: “Z ukrepi lahko nagradimo zaposlene v zdravstvu, ki delajo več kot mogoče tisti, ki se danes bolj ukvarjajo z drugimi stvarmi.” O pogajanjih z zdravniškim sindikatom Fides pa ni želel govoriti.

ZZZS za večjo transparentnost

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je maja lani uvedel prakso objavljanja seznamov opravljenih storitev zdravnikov, s čimer želi povečati transparentnost in učinkovitost zdravstvenega sistema. Zdravniški sindikat Fides je ob tem izpostavil, da ti seznami ne zajemajo celotnega obsega dela zdravnikov in ne upoštevajo specifičnih okoliščin njihovega dela.

V ZZZS-u opozarjajo, da vodstva zdravstvenih zavodov ne namenjajo dovolj pozornosti učinkovitemu nadzoru obremenitev zdravnikov, kar bi moralo biti v njihovi pristojnosti. Poudarjajo, da bi upravljanje obremenitev zdravstvenega osebja moralo biti prednostno v rokah vodstev bolnišnic, ne sindikatov ali državnih institucij. Tako bi lahko bolje naslovili razlike v zmogljivostih med različnimi izvajalci zdravstvenih storitev.

ZZZS predlaga, da bi delavci, ki presegajo določene obremenitve in kazalnike kakovosti, morali prejeti dodatne nagrade. S tem bi se izboljšala motivacija zaposlenih, skrajšale bi se čakalne dobe, kar bi neposredno vplivalo na boljšo dostopnost storitev in izboljšanje poslovnih rezultatov zdravstvenih ustanov.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Anže Malovrh/STA