Slovenski in luksemburški premier za enako obravnavo držav pri pridružitvi EU

Slovenski premier Robert Golob in luksemburški premier Xavier Bettel sta na srečanju v Luksemburgu podpisala memorandum o sodelovanju na področju vesolja in nagovorila udeležence poslovnega foruma obeh držav. Osredotočila sta se predvsem na gospodarsko sodelovanje med državama, vendar sta se dotaknila tudi vprašanja širitve Evropske unije in Zahodnega Balkana.

Premierja sta se strinjala, da je treba vse države, ki se želijo pridružiti Evropski uniji, obravnavati enako. Poudarila sta pomembno vlogo Evropske komisije, ki bo predvidoma oktobra predstavila širitveno poročilo. “Širitev je bila 20 let tehnično vprašanje, zaradi ruske agresije na Ukrajino se je nekoliko spremenil pogled in proces postaja vedno bolj geopolitično in ne tehnično vprašanje,” je povedal Golob.

Slovenija meni, da je treba Zahodni Balkan pri širitvi unije obravnavati enako ali podobno kot Ukrajino in Moldavijo, je povedal Golob. “Ne želimo si, da bi Zahodni Balkan zaradi pomanjkanja pozornosti s strani komisije postal talec nekih tujih sil,” je poudaril. Bettel je izpostavil pomen izpolnjevanja pogojev. “Pravila so za vse enaka in pri tem bom vztrajal,” je dejal.

V okviru srečanja je bila predstavljena vzpostavitev neposredne letalske povezave Luksemburg-Ljubljana. Premier Golob bo obiskal tudi kraj Schengen, kjer je bil podpisan schengenski sporazum, in se srečal s slovenskimi sodniki in tožilcem v Luksemburgu.

Premier Golob je bil na obisku v Luksemburgu, spremljan tudi s partnerko Tino Gaber, ki jo je v ločenem programu gostil Bettelov mož.

Foto: STA

Portal24

Ne spreglejte…

Požareport: Tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo Renate Zamida, nezakonito naj bi denar pobirala tudi Miha in Nika Kovač

Požareport: Za osvežitev spomina, kako se je začelo: 6. februarja 2021 smo na portalu Požareport ekskluzivno objavili dokumentirano zgodbo o tem, kako sta Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, in njen oče Miha(el) Kovač, profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti, nekdanji dolgoletni glavni urednik Mladinske knjige in politični analitik, iz Javne agencije za knjigo (JAK) “pocuzala” tisoč evrov proračunskega denarja (več na tej povezavi). Pri čemer ni šlo “samo za tisoč evrov”, in razkritje o tem, kako si “slovenska elita oholo ter povsem brez sramu predstavlja cuzanje davkovačevalcev – do zadnjega jurja”, ampak tudi za utemeljene sume nezakonitega početja… več tukaj.