Prenova Audi Q7: Vizualna in tehnična nadgradnja

Audi Q7, trenutna generacija 4M, je na trgu že od sredine leta 2015, v letu 2019 pa smo dočakali prvo večjo prenovo. Namesto predstavitve nove generacije, se proizvajalec s štirimi obroči odločil preoblikovati svoj paradni SUV. Kaj se je spremenilo? Poglejmo podrobno.

V slogu Audija Q7 še naprej prevladuje klasična enostranska mreža hladilnika, ki je bila preoblikovana in zdaj sestavljena iz zelo velikih šesterokotnikov. Nova svetlobna enota ob straneh je obogatena z HD matričnimi LED laserskimi žarometi. Pri hitrosti nad 70 km/h se domet dolgih luči poveča, in prvič v Q7 so na voljo tudi zadnje luči OLED. Dizajnerske spremembe so sicer subtilne, a opazne.

Audi Q7, ki je na voljo kot 5- ali 7-sedežnik, v notranjosti ohranja postavitev trenutne generacije. Dva monitorja na sredini armaturne plošče služita za digitalne instrumente in infotainment sistem. Novosti vključujejo posodobljeno programsko opremo (MIB 3), ki prinaša izboljšano delovanje, grafiko ter možnost namestitve aplikacij, kot sta Spotify in Amazon Music.

Motor

Pod motornim pokrovom najdemo 3,0-litrski V6 dizel z močjo 231 KM in 500 Nm (45 TDI) ali 286 KM in 600 Nm (50 TDI). Bencinski motor ponuja 3,0-litrski V6 s 340 KM in 500 Nm navora. Vsi motorji so povezani z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, stalnim štirikolesnim pogonom in 48-voltnim blagim hibridnim sistemom. Na vrhu ponudbe se nahaja 4,0-litrski V8 TFSI s 507 KM in 770 Nm navora za Audi SQ7.

Opcijsko je na voljo elektronsko krmiljeno zračno vzmetenje z brezstopenjskim prilagodljivim sistemom blaženja, ki prilagaja višino vožnje do 90 milimetrov. Pri avtocestnih hitrostih se Q7 samodejno zniža za do 30 milimetrov, na neravnem terenu pa se lahko dvigne za največ 60 milimetrov. Obstaja tudi krmiljenje zadnje osi.

Pomoč vozniku

Prenovljeni Audi Q7 je opremljen s sistemom 2. stopnje za pomoč vozniku, vključno s prilagodljivim tempomatom, aktivnim opozorilnikom nenamerno menjavo voznega pasu, samodejnim zaviranjem v sili, kamerami in različnimi senzorji.

Cene

Cene za 45 TDI quattro se začnejo pri 79.300 evrih, 50 TDI quattro pri 82.300 evrih, medtem ko za 55 TFSI quattro s serijsko opremo odštejemo 82.500 evrov. Športni SQ7 TFSI se začne pri 112.000 evrih. Knjige naročil bodo odprte v tekočem četrtletju.

Nova preobrazba Audija Q7 prinaša svežo vizualno in tehnično nadgradnjo. Preobrazba prav tako ohranja priljubljeno zasnovo in notranjost ter nudi bogato izbiro motorjev za različne okuse voznikov.

vir; Foto: Audi; Portal24