Prenovljena poletna klasika

ByAnja Kadič

1. avgusta, 2022 ,
Prenovljena poletna klasika

Vam ni do kuhanja več ur, pa bi radi dobro jedli? 

Če smo iskreni, poletje ni čas, ko bi želeli preživeti nešteto ur v vroči kuhinji. A še zdaleč ne velja, da hitri obroki ne morejo biti gurmanska doživetja.

Poletje ima veliko prednosti. Večina nas velik del poletnih mesecev počiva ali pa vsaj dela v nekoliko bolj sprejemljivem tempu. Zato je druženje s prijatelji pogostejše. Veliko več je zabave, ki nam polni baterije in ustvarja zaloge sreče za naslednje obdobje.

A medtem ko so poletni koktajli vseh barv in okusov nekaj, čemur si bo marsikdo med nami privoščil z veseljem, je kuhanje dejavnost, ki ji v peklenski vročini težko predamo.

 Spodaj so tri izjemno preproste jedi, ki jih boste z nekaj zelo uporabnimi nasveti spremenili v prava mala gurmanska doživetja.  Ali pa jih boste uživali v osnovni obliki, izbiro prepuščamo vam. Včasih je za veselje dovolj že nekaj zelo osnovnega.

Testenine s tuno in smetano

Gre za poletno klasiko, ki se nedvomno redno znajde na poletnih jedilnikih. Jed je enostavna za pripravo, cenovno dostopna in preverjeno uspešna. 

Sestavine: 

  • 500 g testenin
  •  1 glavica čebule
  •  1 pločevinka tune
  •  200 g smetane za kuhanje 
  •  sol in poper po želji

Priprava:

Prepražite čebulo, dodajte tuno in smetano za kuhanj. Začinite. Omako postrezite z vašimi najljubšimi testeninami. Po želji okrasite s peteršiljem za boljši izgled. 

Če se odločite, da je čas za malo eksperimentiranja, imate na izbiro več stvari. Za začetek omaki dodajte sezonsko zelenjavo.  K tej jedi se bodo odlično podala živila blagega okusa. Bučke, jajčevci ali koruza.  Koromač bo jedi dal zanimivo noto. Če želite okus še dodatno obogatiti, priporočamo dodatek miso paste ali ribje omake. Z izbiro klasičnih mediteranskih zelišč pa ne boste zgrešili. Takšne so koriander, koper ali meta.

Testenine in piščanec v beli omaki

Ne glede na to iz kje prihajate ste zagotovo že poskusili kakšno izvedbo te jedi. Gre za preverjeno in dobro zastopano kombinacijo, ki jo pripravljajo po vsem svetu.  Z določenimi razlikami seveda.

Sestavine:

  • 300 g piščančjih prsi
  •  100 g pancete
  •  večjo glavo čebule
  •  sol in sveže mlet poper
  •  500 ml smetane za kuhanje

Priprava:

Na kocke narezite piščančje meso. Prepražite ga. Prepražite tudi čebulo in panceto. Dodajte smetano za kuhanje in vse skupaj poljubno začinite. Postrezite s testeninami po želji. In voila. Hitro, fino in preverjeno dobro kosilo v manj kot pol ure.

Poleg osnovne pa imate še toliko drugih možnosti. Če piščanca zalijete z belim vinom in dodate nekaj gorčice, makopra ali pehtrana  dobite francosko fuzijo okusov.  Če tej kombinaciji dodate še kari, pekočo papriko in nekaj začimb, kot so kurkuma, kardamom ali muškatni orešček, ste na poti v eksotična prostranstva Indije.

Če želite južnjaško udobje ali ameriško paleto okusov, priporočamo da osnovnemu receptu z začetka dodate maslo, korenje, grah in zeleno. Za polnejši okus lahko dodate še koper in malo gorčice. 

Razvaljajte listnato testo, ga nežno položite na omako in raztegnite po pekaču. Ne pozabite narediti nekaj lukenj. Testo namažite z jajcem ali mlekom. Naredili ste pito s piščancem.  In ne skrbite, ta južnjaški zavitek je odličen tudi hladen naslednji dan.

Bananin puding

Ko smo že pri klasiki ameriške kuhinje, je tukaj ena, h kateri se boste z veseljem vračali ne glede na sezono. Gre za zelo dobro sladico, katere priprava je malce bolj zahtevna. 

Priprava:

 Na pekač položite peki papir, ki ga potresite z 2 žlicama rjavega sladkorja in žličko cimeta.  Olupite in razpolovite 4-5 banan. Položite jih na papir in postavite v pečico, segreto na 200 stopinj.  Pečite 15-20 minut.

Medtem ko se banane karamelizirajo, v skledi zmešajte 3 žlice jušne osnove, ščepec soli in pol skodelice rjavega sladkorja.  Kuhajte na majhnem ognju in počasi dodajte 500 g smetane za stepanje.  Ob nenehnem mešanju naj nastane gostejša krema, trajalo bo približno 10 minut.  Mešanico odstavite z ognja in vanjo vmešajte 10 g masla ter žlico in pol vanilijevega ekstrakta.

Ko banane potemnijo in začne sladkor karamelizirati, pečico ugasnite in pustimo vse skupaj v njej še nekaj minut.  Takoj, ko se malo ohladijo, banane s stopljenim sladkorjem in cimetom preložite v skledo s smetano.  Zmes zmešajte s paličnim mešalnikom. Dobili ste puding!  Preložite ga v kozarce ali posodice. Lahko pa uporabite tudi eno večjo posodo, na primer pekač.  Ne glede na to kako ga razporedite, priporočamo, da v puding dodate piškote.

Postrezite z izdatno porcijo dobro ohlajene stepene smetane in uživajte!

Vir slik: Aktivni.si, Oljarna Kocbek, Leaneen, SKETA