Preobrat – Nemški Zeleni pozivajo deportacijam nezakonitih migrantov


Vse večje skrbi zaradi nezakonitega priseljevanja so povzročile presenetljiv odziv sopredsednice nemških Zelenih Ricarde Lang, ki je znana po zmernem stališču o migracijah. Lang je v ponedeljek kritizirala vodilne člane dveh koalicijskih partnerjev. Obtožila ju je neukrepanja glede vračanja prosilcev za azil v njihove domače države, razen če imajo utemeljen razlog, kot je beg iz vojnih območij.

Kritika je prišla ob naraščajoči priljubljenosti desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je zdaj vodilna politična sila v štirih vzhodnonemških zveznih deželah. To je še posebej zaskrbljujoče za tradicionalne stranke, saj so v treh izmed teh dežel prihodnje leto septembra regionalne volitve.

Lang je posebej kritizirala notranjo ministrico Nancy Faeser iz Socialdemokratske stranke in Joachima Stampa, posebnega nemškega odposlanca za priseljevanje iz Svobodne demokratske stranke. Njena zahteva? Več sporazumov o repatriaciji z državami nečlanicami EU, da bi olajšali deportacije.

Zanimivo je, da se je FDP, koalicijski partner Zelenih, v dokumentu zavezal k zmanjšanju socialnih plačil za prosilce za azil. FDP želi tudi, da se Maroko, Tunizija in Alžirija označijo kot “varne” države izvora.

Število nezakonitih migrantov narašča

Vse to poudarja naraščajoče skrbi koalicije SPD, FDP in Zelenih, saj je število nezakonitih migrantov v porastu. Samo avgusta je bilo zabeleženih okoli 15.100 nezakonitih prehodov meje, kar je za 40 odstotkov več kot julija.

AfD, čeprav še ni prevzela oblasti na državni ravni, je že uspela osvojiti nekatera lokalna mesta. Vzroki za njihov vzpon vključujejo inflacijo, visoke cene energentov in nezadovoljstvo z vladnimi ukrepi. Ključno vlogo pri naraščajoči podpori AfD pa igra naraščajoče število prosilcev za azil.

Friedrich Merz, vodja Krščansko-demokratske unije (CDU), opozarja, da “takšna stranka postaja močnejša, ko se problemi ne rešujejo”. Ankete kažejo, da AfD pridobiva podporo tudi v zahodnih deželah, kot sta Hessen in Bavarska.

Na Bavarskem se AfD sooča z konkurenco priljubljene desničarske stranke Svobodni volivci. Tudi v Hessnu je desnica v vzponu, socialdemokratska stranka je tam kot svojo glavno kandidatko postavila notranjo ministrico Faeser. Vendar se Faeser sooča z močno kritiko skrajne desnice zaradi zaznane neuspešnosti na področju migracij. Čeprav je bila cenjena za svoje delo kot notranja ministrica, se je v času kampanje znašla pod plazom kritik.

Da bi bile zadeve še slabše, je celo nekdanji nemški predsednik Joachim Gauck kritiziral vlado in pozval k bolj radikalnim rešitvam. Gauck je v intervjuju za ZDF izjavil, da so dosedanji ukrepi vlade nezadostni in da bi bilo treba preučiti “strategijo omejevanja” za zmanjšanje števila prosilcev za azil.

vir Foto: Pexels Portal24