Preobrat v primeru skrbništva sina Severine in Milana Popovića

ByA.K.

24. januarja, 2024 , , ,
Severina Foto: Severina Instagram

Preobrat v primeru skrbništva sina Severine in Milana Popovića

Vrhovno sodišče Republike Hrvaške je nedavno sprejelo odločitev, ki je povzročila preobrat v dolgoletnem primeru skrbništva nad sinom pevke Severine Vučković in podjetnika Milana Popovića. Primer se je vrtel okoli tega, kdo bo imel skrbništvo nad njunim sinom, in končna odločitev je prinesla pomembne spremembe.

Županijsko sodišče v Splitu je prvotno odločilo, da bo deček živel pri materi, kar je pomenilo skupno skrbništvo obeh staršev. Ta odločitev pa je bila zdaj razveljavljena s strani Vrhovnega sodišča Republike Hrvaške. Po prvotnem načrtu naj bi deček živel pri očetu. Milan Popović pa je vložil revizijski zahtevek, ki ga je vrhovno sodišče sprejelo.

Eden od ključnih argumentov za razveljavitev prvotne odločitve je bila opustitev Županijskega sodišča v Splitu, da je ustno zaslišalo izvedence, kljub zahtevku ene od strank, tj. Milana Popovića. Izvedenci zaradi zdravstvenih razlogov niso mogli prisostvovati obravnavi. Vrhovno sodišče Republike Hrvaške je ugotovilo, da je drugostopenjsko sodišče nepravilno obravnavalo ugotovitve in mnenja izvedencev.

Celotno besedilo odločitve Vrhovnega sodišča si lahko preberete tukaj .

Kršitev pravil postopka

V sklepu Vrhovnega sodišča je poudarjeno, da bi morale morebitne nejasnosti v izvedenčevih izvidih in mnenjih biti odpravljene s dopolnitvijo izvedenskega poročila, in sicer na ustnem naroku, kot je predpisano. Severinini odvetniki trdijo, da se to pravno razumevanje ne more uporabiti v tej situaciji. Ugovore na pisni izvid in mnenje izvedenca je namreč imela le Severina. Milan Popović pripomb ni imel.

Zaradi teh ugotovitev je Vrhovno sodišče Republike Hrvaške ugotovilo, da je bila opustitev povabila izvedencev na obravnavo bistvena kršitev pravil pravdnega postopka. Drugostopenjska sodba je bila torej razveljavljena. Zadeva bo zdaj ponovno obravnavana na Županijskem sodišču v Splitu.

Primer skrbništva se je začel leta 2019, ko je sodnica odločila, da bo sin Severine Kojić in Milana Popovića živel pri očetu. Do odločitve je prišlo mesec dni po tem, ko je pevka Severina javno obtožila šole, da so zlorabile njenega sina, ko so ga za dve uri zaprle v šolo in mu niso dovolile, da bi odšel domov z njenim možem. Po tem incidentu je sina ni več poslala v šolo in ga je vzela s seboj na koncerte po Splitu in Beogradu.

Celotna zgodba o tem primeru skrbništva še ni zaključena. Zadeva bo zdaj vrnjena na Županijsko sodišče v Splitu, kjer bodo morali ponovno presoditi, kdo bo imel skrbništvo nad sinom pevke Severine in podjetnika Milana Popovića.

vir; Foto: Instagram; Portal24