Preporod pozabljenih: Lotus Eletra – nov, noro hiter SUV

ByAna Koren

8. maja, 2023

Preporod pozabljenih: Lotus Eletra – nov, noro hiter SUV

Britanska znamka Lotus je bila včasih pojem, ko je govora o športnih avtomobilih, v zadnjih dvajsetih letih pa je Lotus tako rekoč izginil iz fokusa svetovne avtomobilske javnosti. Pod lastništvom malezijskega Protona je znamka znova zaživela. Stvari so se začele premikati leta 2017, ko jih je prevzel kitajski Geely. 

Trenutno ponujajo en model. Gre za Emira, model, ki ga izdelujejo od lani in je tudi zadnji bencinski model tega podjetja. Prihodnji modeli bodo izključno električni. Letos naj bi se tako začela proizvodnja dveh električnih Lotusov, športne Evie in SUV-ja z imenom Eletra. Lotus ima od tega zadnjega velika pričakovanja. Kaj lahko od njega pričakujejo potencialni kupci, pa je bilo razkrito pred kratkim.

Mat Watson iz Carwow je dobil priložnost sesti za volan prototipa Eletre, njegove vrhunske različice R. Avto ima dva motorja in kar 918 KM. Novinar je želel preizkusiti, kaj to pomeni v praksi in ali je masivni EV tako hiter, kot ga oglašujejo.

V prvem poskusu je od 0 do 60 mph (96 km/h) pospešil v 3,06 sekunde in dosegel 100 mph (161 km/h) v 6,33 sekunde, preden je četrt milje pretekel v 10,82 sekunde. V naslednjem poskusu so bili rezultati še boljši: 0-60 mph v 2,99 sekunde in 0-100 mph v 6,28 sekunde, četrt milje pa v 10,78 sekunde.F

To ni daleč od uradnih objav Lotusa, ki trdi, da avto potrebuje 2,95 sekunde za pospešek do 100 km/h. Pri slednjem je treba upoštevati tudi dejstvo, da gre za prototip, ki še ni povsem dodelan. Pospeški so še bolj navdušujoči, če upoštevamo, da je Eletre ogromen SUV z okoli dvema tonama teže in 510 centimetrov dolžine. 

Lotus

Lotus je britanska avtomobilska znamka, ustanovljena leta 1952. Podjetje je znano po svojih lahkih in agilnih športnih avtomobilih, ki so oblikovani za zagotavljanje odličnih vozniških izkušenj.

Najbolj znan model znamke Lotus je morda Lotus Elise, ki je bil prvič predstavljen leta 1996. Elise je bil zasnovan kot čistokrvni športni avtomobil, ki združuje odlično vozno dinamiko z nizko težo in zmogljivim motorjem. Elise je postala priljubljena med navdušenimi vozniki zaradi svoje agilnosti in okretnosti ter zmožnosti, da se odlično obnese na dirkališču ali cestah z ovinki.

Poleg Elise je Lotus izdal tudi druge modele, kot so Exige, Evora in Elan. Vsi ti avtomobili so namenjeni voznikom, ki želijo izkušnjo vožnje, ki poudarja čim večjo okretnost in odzivnost na cesti.

Lotus je znan tudi po svoji vpletenosti v motošport. Podjetje se je udeležilo različnih prvenstev, vključno z dirkami Formule 1, in je doseglo več zmag in uspehov. Zlasti je znamka Lotus povezana z legendarnim angleškim dirkačem Colinom Chapmanom, ustanoviteljem znamke, ki s svojim inovativnim pristopom k dirkalnim avtomobilom in tehnologiji pomembno vpliva na razvoj športnih avtomobilov.

Danes je Lotus del kitajskega podjetja Geely in ima sedež v Norfolkju v Angliji.

vir (dela besedila) Foto: Lotus