Prepričljiva zmaga laburistov na volitvah v Združenem kraljestvu: Kaj sledi?

Keir Starmer [Foto: zajem zaslona]

Prepričljiva zmaga laburistov na volitvah v Združenem kraljestvu: Kaj sledi?

Laburistična stranka je na zadnjih volitvah v Združenem kraljestvu dosegla prepričljivo zmago, kar pomeni pomembno prelomnico v britanski politiki. V naslednjih 24 urah bodo imenovani novi ministri, kar bo dalo jasnejšo usmeritev novi vladi. Vodja laburistov Sir Keir Starmer je obljubil podpornikom, da se spremembe začenjajo zdaj, in po slovesnem sestanku s kraljem Karlom III. je 61-letni Starmer uradno postal premier, s čimer je lahko sestavil večinsko vlado.

Laburisti so osvojili izjemno večino 412 sedežev v spodnjem domu parlamenta, kar je za 211 sedežev več kot prej. Konservativna stranka prejšnje vlade ima zdaj le 121 sedežev, kar pomeni izgubo 250 sedežev. Liberalni demokrati so pridobili 63 sedežev in jih imajo zdaj 71.

Reakcija odhajajočega premierja

Odhajajoči premier Rishi Sunak je v svojem volilnem okrožju Richmond in Northallerton, kjer je bil ponovno izvoljen za poslanca, podpornikom povedal, da bo prevzel breme zgodovinske izgube svoje stranke. Nato je vrnil Downing Street 10, ki od leta 1735 deluje kot dom in urad britanskih premierjev. V svojem zadnjem govoru kot premier je Sunak dejal, da je počaščen, da vodi “najboljšo državo na svetu”. Dodal je, da so mu Britanci “izrekli streznitveno sodbo”. Po obisku Buckinghamske palače, kjer je uradno ponudil svoj odstop kralju Karlu III., je kralj Starmerja povabil, naj sestavi novo vlado.

Prvi koraki nove vlade

Starmer ježe prišel na Downing Street 10, da bi začel sestavljati svojo novo vlado. Kralj se bo pozneje ta mesec vrnil na javni oder, in sicer za državno otvoritev parlamenta. Kralj bo takrat imel govor, ki ga bo zanj napisala prihodnja vlada in bo predstavil zakonodajni program.

Starmer je dejal, da bodo njegove politične ambicije v naslednjih petih letih osredotočene na to, da bo “na prvem mestu država, nato stranka”. Dodal je še, da se bo vlada osredotočila na “nacionalno prenovo”. Laburistični manifest navaja pet ključnih ciljev: hitri zagon gospodarske rasti, spodbujanje čiste energije, zmanjšanje nasilnega kriminala, reforma izobraževanja ter izboljšanje in vlaganje v nacionalno zdravstveno službo.

Izzivi in pričakovanja

Laburistična stranka se po 14 letih ponovno sooča z možnostjo določitve politične agende, vendar se sooča z velikimi izzivi. Starmer, nekdanji odvetnik in direktor javnega tožilstva, vodenje naroda, ki je nestrpen za spremembe, prevzema v času mračnih gospodarskih razmer, naraščajočega nezaupanja v državne institucije in razpadajoče družbene strukture.

Rachel Reeves, ki naj bi postala prva finančna ministrica v Združenem kraljestvu, je dejala, da nima “nobenih iluzij” o obsegu izziva, s katerim se bo soočila. “Resnost dediščine konservativcev je res grozna,” je dejala. Reeves je opozorila, da breme dolga Združenega kraljestva znaša 100 odstotkov nacionalnega dohodka države, davčno breme pa je najvišje v sedmih desetletjih. Dejala je, da “ne more obljubiti, da bo vse takoj spremenila”, vendar bo gonilna naloga prihajajoče laburistične vlade spodbuditi gospodarsko rast.

Stabilnost in dolgoročni cilji

Kljub izzivom Anand Menon, profesor evropske politike in zunanjih zadev na King’s College London, meni, da bi morala britanske volivce pomiriti relativna stabilnost nove vlade. Volivce je treba spodbuditi, je dejal, “z ministri, ki ostanejo na oblasti precej dolgo, in z vlado, ki je sposobna razmišljati dlje od zelo kratkoročnih k srednjeročnim ciljem”.

Prvi dan novega parlamenta se bo začel prihodnji torek, opravili pa bodo volitve predsednika. Slavnostna otvoritev parlamenta in kraljev govor bosta sledila v sredo, 17. julija. S to novo politično sestavo je pričakovati, da bo prihodnja vlada uvedla številne reforme, ki bodo oblikovale prihodnost Združenega kraljestva.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona