Prepričljiva zmaga Norveške na uvodni štafetni tekmi, Slovenija deveta

Norveška biatlonska ekipa, ki jo sestavljajo Endrej Stroemsheim, Tarjeij in Johanes Thingnes Boea ter Vestlej Sjaastad Christiansen, je navdušila svetovno biatlonsko občinstvo, saj so zabeležili prepričljivo zmago na uvodni štafetni tekmi za svetovni pokal v Östersundu. Slovenska četverica (Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Plano in Anton Vidmar), pa se je odlično borila in na koncu zasedla deveto mesto.

Slovenska ekipa je tekmo začela v velikem slogu, saj je Miha Dovžan streljal brez napake in s svojo odlično tekaško formo v zaključku zadnjega kroga prehitel tako Nemca Davida Zobla kot tudi Norvežana Endreja Stroemsheima.

Dovžan je dejal: “Zame res dobra tekma. Ko si povsem zraven že od samega začetka, je tudi teči večji užitek. Prekinil sem tudi prekletstvo slabega streljanja iz preteklih let, imel sem pa resnično dobre smuči. Zelo dober občutek, ko sem se lahko odpeljal tudi Norvežanu. Na strelišču sem pokazal svoje znanje, moral sem prikazati to le še na tekmi. Bilo je zelo mraz, v stoje se skoraj ni čutilo prstov in je prav poseben izziv ustreliti ničlo.”

Jakov Fak je tudi ohranil peto mesto, brez napak na strelišču. “Predal sem na petem mestu, tako kot sem sprejel predajo. Sicer pa sem imel na progi veliko izzivov. Enostavno nisem imel hitrosti, ki bi si jo želel na smučeh. Zato sem usmeril vso koncentracijo na streljanje in zadel dve ničli, s čimer sem poskrbel, da nisem nič izgubil glede samih mest, nisem pa tudi nič pridobil. Rad bi videl, da bi lahko naredil kaj več, a sem potegnil svoj maksimum,” je dejal Fak.

Evforija

Evforija med slovenskimi navijači se je dvignila po prvem streljanju Lovra Planka, ki je kljub nekoliko počasnejšemu streljanju zadet vse tarče in nadaljeval na petem mestu. Vendar pa je v stoječem položaju 22-letni reprezentant pod pritiskom moral dvakrat v kazenski krog, kar ga je potisnilo na rob deseterice. Anton Vidmar pa je na prvem streljanju pridobil dve mesti, vendar je tudi sam moral popravljati dvakrat na stoječem streljanju, vendar je uspel ohraniti deveto mesto.

Po tekmi je Lovro Planko povedal: “Dva fanta pred menoj in tudi Toni na koncu so res dobro opravili svoje delo, jaz pa sem žal malce razočaral. Streljanje leže je bilo še dobro, potem pa niti ne vem točno, kaj se je zgodilo. Na postanek sem prišel še dokaj sproščen in tudi spočit, ampak ne vem, nekako ni šlo v tarčo. Žal mi je, da sem z osmimi streli zadel le tri tarče. V zadnjem krogu sem se boril in poskušal pridobiti notri, kar se je dalo, a sem bil žal danes jaz najšibkejši člen ekipe.”

Kljub nekaterim izzivom na strelišču so slovenski biatlonci pokazali borbenost in odločnost ter si prislužili spoštovanje svojih navijačev. Upamo, da se bodo v nadaljevanju sezone še izboljšali in osvojili še več odličij za Slovenijo.

vir; Foto: International Biatglon World X ; Portal24