Preprost in lahek orzo s kozicami, limono in feto

ByAna Koren

14. aprila, 2023

Preprost in lahek orzo s kozicami, limono in feto

Orzo s kozicami, limono in feto je presenetljivo hitra in enostavna jed za pripravo. Jed je primerna tako za hitro kosilo ali predjed. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli pol ure. Iz navedenih količin boste dobili dva glavna obroka ali štiri porcije predjedi.

Kaj je orzo?

Orzo je vrsta testenin, ki ima obliko drobne zrn riža. Pogosto mu zaradi svoje podobnosti z rižem pravijo tudi “riževe testenine”. Je tradicionalna italijansko jed, vendar se uporablja tudi v kuhinjah številnih drugih kultur po vsem svetu.

Orzo je izdelan iz pšeničnega zdroba, ki je zmešan z vodo in nato oblikovan v majhna zrna. Oblika je podobna rižu, vendar je nekaj večja in okrogla. Ko se skuha, postane mehak, a hrustljav, z nežnim okusom pšenice.

Pogosto uporablja v juhah, solatah in prilogah. Lahko ga kuhamo kot riž ali pa ga pražimo, da se zmehča in dobi hrustljavo teksturo. Dodaja se tudi različnim omakam, enolončnicam in zelenjavnim jedem. Orzo je priljubljena izbira za jedi, ki potrebujejo hitro kuhanje, saj se običajno kuha v samo nekaj minutah.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 100 g fete,
  • ½  bio limone naribana lupinica in sok,
  • 4 žlice kisle smetane,
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja,
  • 60 g  rukole, grobo sesekljane,
  • 150g  kuhanih in olupljenih kozic, odmrznjenih, če so zamrznjene,
  • 150g orza,
  • 1 majhna bučka (pribl. 175g), narezana na kocke.
  • sol in poper.

Postopek priprave… na Princesa.si

Foto: BBC