Preprosta, a tako zelo dobra: domača majoneza

ByA.K.

4. januarja, 2023 ,

Preprosta a tako zelo dobra: domača majoneza

Čeprav je majoneza iz trgovine cenovno ugodna in lahko dostopna, je domača majoneza boljšega okusa. Domača majoneza namreč ne vsebuje dodanih sladkorjev in je presenetljivo enostavna za pripravo.

Ta recept zahteva sestavine, ki jih verjetno že imate v shrambi in hladilniku, vendar ne pozabite, da uživanje surovih in premalo kuhanih jajc predstavlja tveganje za bolezni, ki se prenašajo s hrano. Iz navedenih količin sestavin boste dobili šest porcij. Za pripravo jedi boste potrebovali dvajset minut.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 2 večja rumenjaka sobne temperature
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 čajna žlička gorčice sobne temperature
  • ½ čajne žličke soli
  • 240 ml rastlinskega olja
  • 2 žlički limoninega soka, sobne temperature
  • nekaj kapljic omake Tabasco

Priprava

Z ročnim mešalnikom, stojnim mešalnikom ali metlico stepajte rumenjake 1 do 2 minuti, da se dobro povežejo.​

Dodajte tretjino kisa in mešajte približno 30 sekund.

Dodajte gorčico, sol in tabasko ter mešajte približno 30 sekund

Medtem, ko mešalnik deluje pri polni hitrosti, zelo počasi, po kapljicah, prilivajte olje.​

Ko se začne delati emulzija, olje prilivajte malo hitreje, vendar v dokaj zmernem curku. Prehitro dodajanje olja bo pokvarilo majonezo.​

Ko se emulzija zgosti, dodajte še preostalo tretjino kisa, da jo razredčite. Nadaljujte z dodajanjem olja in se občasno ustavite, da dodate več kisa, če zmes postane pregosta.​​

Počasi prilivajte limonin sok, da dodate nekaj okusa in dosežete pravo konsistenco.​

Opomba

Kaj pa, če emulzija poči? To lahko popravite tako, da ustvarite novo emulzijo. Vzemite čisto skledo, dodajte žličko limoninega soka in vmešajte žlico ali več omake, ki se je zdrobila. Ko se emulgira, lahko med nenehnim mešanjem nadaljujete s počasnim dodajanjem preostanka ‘zlomljene’ majoneze.

Foto:

Ne spreglejte…

Italijanska mesna štruca

Preprosta, italijanska začinjena mesna štruca. Hitra, enostavna in predvsem dobra jed. Za pripravo štruce boste potrebovali le deset minut, pripravljena mesna zmes se bo pekla okoli 30 do 40 minut. Navedene sestavine zadostujejo za štiri obroke. Mesna štruca se odlično poda k vsem vrstam krompirjevih prilog… več tukaj.