Preprosto in okusno – jabolčna pita

ByAna Koren

3. maja, 2023

Preprosto in okusno – jabolčna pita

Naredite klasično, preprosto a zelo okusno jabolčno pito z domačim krhkim testom. Za to tradicionalno slaščico je najbolj ključna preprostost. Iz navedenih količin sestavin boste dobili osem porcij. Za pripravo jabolčne pite boste potrebovali dve uri in pol.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Za nadev:

  • 1 kg kiselkastih jabolk (Granny Smith)
  • 140 g sladkorja
  • ½ žličke cimeta
  • 3 žlice moke

Za krhko testo:

  • 225 g masla sobne temperature
  • 50 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 350 g moke tip 500

Postopek priprave

V veliki skledi stepajte maslo in sladkor, dokler se ne povežeta. Dodajte celo jajce in rumenjak (beljak shranite za kasnejšo glazuro). Stepajte malo manj kot 1 minuto. Zdaj z lopatko/kuhalnico vmešajte moko z leseno žlico, tretjino naenkrat, dokler se ne strditi, nato do konca zgnetite z rokami.

Testo nežno oblikujte v kepo, zavijte v prozorno folijo in hladite 45 minut. 

Jabolka dajte na četrtine, sredico, olupite in narežite na približno 5 mm debele rezine.

V skledi, ki je dovolj velika tudi za pripravljeno količino jabolk, zmešajte 140 g sladkorja, cimet in moko za nadev.

Ko je testo ohlajeno, segrejte pečico na 190 stopinj Celzija, ventilatorsko na 170 stopinj Celzija. Z vilicami rahlo stepite beljak. Odrežite tretjino testa in ga pustite zavitega, preostanek razvaljajte in obložite pekač, pustite rahel previs. 

Preostalo tretjino razvaljajte v obliko in velikost pekača, za pokrov.

Jabolka osušite s kuhinjskim papirjem in jih stresite v skledo z mešanico cimeta in sladkorja. Z rokami na hitro premešajte in takoj naložite visoko v s testom obložen model.

Rob testa namažite z malo vode in pokrov testa položite na jabolka, tako da robove stisnete skupaj, da se zaprejo. Z ostrim nožem obrežite rob in na vrhu pokrova naredite 5 majhnih zarez, da lahko uhaja para.

Vse premažite z beljakom in potresite s sladkorjem. Pecite 40-45 minut, dokler ne zlato porumeni. Ko je pita pečena naj počiva 5-10 minut.


Potresite s sladkorjem in še toplo postrezite… lahko ob kepici vanilijevega sladoleda ali žlici stepene smetane.

Dober tek!

Foto: Pixabay  Princesa.si

Ne spreglejte…

Kolač s slivami in meringo

Pecivo ima samo eno pomanjkljivost: en kos vam zagotovo ne bo dovolj. Kombinacija sočnih sliv, sladke meringe in rahlega biskvita je naravnost izjemna. Prepričani smo, da peciva ne boste pripravili samo enkrat… več tukaj.