Preprosto in slastno, španska paella s kozicami

ByAna Koren

7. aprila, 2023
A high angle shot of a delicious paella dish with a blurred background

Preprosto in slastno, španska paella s kozicami

Paella je španska jed z morskimi sadeži in rižem, cenjena je predvsem zaradi hrustljavih koščkov riža, ki nastanejo, ko se riž zapeče v ponvi. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli štirideset minut. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri porcije.

Prehranski profil:

  • brez mleka,
  • primerno za sladkorne bolnike,
  • brez jajc,
  • brez glutena,
  • zdravo srce,
  • visoko beljakovinsko,
  • brez oreščkov,
  • brez soje.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 2 žlici sončničnega olja
  • ½ čajne žličke mlete kurkume
  • 120g rdeče paprike
  • 120g zamrznjenega zelenega graha
  • 1 žlica mletega česna
  • 200g riža
  • 600ml piščančje jušne osnove
  • ¾ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke črnega popra
  • 350 unč zamrznjenih srednjih kozic, odmrznjenih, olupljenih in očiščenih
  • 2 žlici svežega limoninega soka

Navodila za pripravo:

V veliki ponvi na srednje visoki temperaturi segrejte olje. Dodajte kurkumo, pražite 1 minuto, nenehno mešajte. Dodajte papriko, grah in česen. Pražite dve 2 minuti, občasno premešajte.

Vmešajte riž; razporedite v enakomerno plast. Dušite, brez mešanja, 3 minute. Ogenj zmanjšajte na srednje. Primešajte juho, sol in poper. Mešanico riža razporedite v enakomerno plast. Kuhajte, brez mešanja, dokler ni riž na ugriz.

Po riževi mešanici razporedite kozice. Pokrijte in kuhajte 3 do 4 minute ali dokler kozice niso gotove. Jed pokapljajte z limoninim sokom. Postrezite takoj.

Dober tek!

Dejstva o hranilni vrednosti
Porcije na recept  4
Kalorije  336
% dnevne vrednosti *
Skupni Ogljikovi Hidrati 44 g16 %
Prehranske Vlaknine 5g18 %
Skupni Sladkorji 3 g
Beljakovine 19 g38 %
Skupna Maščoba 11 g14 %
Nasičena Maščoba 1 g4%
Holesterol 107 mg36 %
Natrij 544 mg24 %
Kalcij 62 mg5%
Železo 2 mg11 %

Podatke o hranilni vrednosti izračuna registrirani dietetik z uporabo zbirke podatkov o sestavinah, vendar jih je treba obravnavati kot oceno.

Foto: Freepik Wirestock Princesa.si