Presoja vplivov na okolje glede kanala C0 ni potrebna, Jankovič od predsednice države pričakuje opravičilo

Zoran Janković Foto: Zajem zaslonaZoran Janković Foto: Zajem zaslona


Pristojno ministrstvo je sklenilo, da presoja vplivov na okolje za kineto, ki jo je ljubljanska občina vgradila v povezovalni kanal C0 ni potrebna. Župana Zorana Jankovića zdaj zanimajo poteze Državnega zbora (DZ), kjer deluje preiskovalna komisija, ki preiskuje domnevne nezakonitosti pri gradnji kanala. Pričakuje tudi javno opravičilo predsednice republike Nataše Pirc Musar.

Presoja vplivov na okolje glede kanala C0 ni potrebna, Jankovič od predsednice države pričakuje opravičilo

Po pojasnilih direktorja Javnega holdinga Ljubljana in nekdanjega direktorja občinskega javnega podjetja Voka Snaga, Krištofa Mlakarja, je upravno sodišče ugodilo tožbi ljubljanske občine in odpravilo odločitev nekdanjega Ministrstva za okolje in prostor, ki je zavrnilo zahtevo MOL-a, naj se razveljavi odločitev Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) iz leta 2020, da je za gradnjo kanala C0 s kineto treba izvesti presojo vplivov na okolje. Sodišče je sklep posredovalo v ponovno odločanje ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

ARSO o isti zadevi dvakrat odločil različno in odpravil tretjo točko sklepa

Mlakar je povzel, da je “ministrstvo 29. decembra ugotovilo, da je ARSO o isti zadevi dvakrat odločil različno in odpravil tretjo točko sklepa. Torej, presoja vplivov na okolje za kanal C0 ni potrebna, in kineta kot taka je dodaten zaščitni ukrep in sestavni del projekta za izvedbo.”

Vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet, Maja Žitnik, je dodala, da je za kanal C0 že izdanih sedem gradbenih dovoljenj za 98 odstotkov trase. Ostajajo še 128 metrov, za kar trenutno poteka postopek izdaje gradbenega dovoljenja številka osem. Slednji se vleče predvsem zaradi oviranja s strani nekaterih stranskih udeležencev. Žitnik je tudi napovedala, da bodo spomladi začeli s priklopom kanala C0 na centralno čistilno napravo, potem ko so pridobili uporabno dovoljenje za linijo blata.

Janković čestital sodelavcem

Ob odločitvi upravnega sodišča in sklepu ministrstva je Janković čestital sodelavcem za njihovo vztrajnost in odpor proti pritiskom civilnih iniciativ, ki so ovirale projekt za več kot eno leto. Ne pričakuje, da bodo nasprotniki projekta spremenili svoje mnenje, ampak ga zanima, kako se bo DZ odzval na odločitev upravnega sodišča.

Janković izpostavlja, “Ali bo še vedno hotel imeti komisijo, ki bo ugotavljala nepravilnosti v postopku kanala C0 in potrebe po izvedbi presoje vplivov na okolje za kineto. Sedaj je jasno potrjeno, da je kineta del projekta in da ni treba opraviti presoje vplivov na okolje.”

Glede predsednice republike Pirc Musar, pa Janković pričakuje javno opravičilo zaradi poziva k začasni prekinitvi del na kanalu C0 in ocene, da je presoja vplivov na okolje potrebna. Janković poudarja: “Ali bo kot odlična pravnica in predsednica, ki zagovarja pravno državo, zmogla toliko poguma, da se zdaj mesti občini in županu javno opraviči za svoje navedbe? Pričakujem njeno javno opravičilo, kajti v pravni državi je pravilno, da prva oseba v tej državi, tista, ki ima svojo moralno držo in moralno težo izjemno visoko, sporoči javnosti, da je bila v svojih izjavah s strani tistih, ki so ji pripravljali dokumentacijo, zavedena.”

Projekt kanal C0 je vreden 111 milijonov evrov brez DDV, pri čemer bo EU prispevala 69 milijonov evrov, 12 milijonov evrov pa država.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24