Previdnost na Wall Streetu pred objavo podatkov o inflaciji

Foto: Freepik

Previdnost na Wall Streetu pred objavo podatkov o inflaciji

Na Wall Streetu so borzni indeksi danes ostali skoraj nespremenjeni, saj vlagatelji pred objavo pomembnega poročila o inflaciji kažejo previdnost in se izogibajo večjim tveganjem, kar bi lahko močno vplivalo na tržne trende.

Indeks Dow Jones je danes izgubil 0,21 odstotka in se ustavil pri 39.431 točkah, medtem ko je S&P 500 zabeležil minimalni padec za 0,02 odstotka na 5.221 točk. Nasprotno pa je indeks Nasdaq zabeležil rast za 0,29 odstotka in dosegel 16.388 točk.

Vlagatelji so na začetku tedna še posebej previdni, saj bo v sredo objavljeno poročilo o cenah življenjskih potrebščin v ZDA, ki bi lahko imelo velik vpliv na nadaljnjo smer trga. Obstoječa visoka inflacija je povzročila, da so bila pričakovanja glede znižanja obrestnih mer v letošnjem letu znatno zmanjšana.

Na začetku leta so analitiki predvidevali, da bo ameriška centralna banka (Fed) agresivno znižala obrestne mere, morda celo za 1,5 odstotne točke. Zaradi trajne visoke inflacije pa so sedaj ocene znižanja obrestnih mer bolj previdne, v razponu med 0,25 in 0,50 odstotne točke.

Obrestne mere

Predstavniki FED-a so v zadnjih dneh poudarjali, da ni potrebe po naglem zniževanju obrestnih mer in da bi lahko bile obrestne mere višje dlje časa, kot je bilo sprva pričakovano. Predvidevanja o začetku zniževanja obrestnih mer, ki so bila sprva načrtovana za junij, so zdaj preložena na september ali celo konec leta.

Po anketi Reutersa, analitiki napovedujejo, da bi osnovni tečaj življenjskih potrebščin, ki ne vključuje hrane in energije, v aprilu na mesečni ravni lahko narasel za 0,3 odstotka, na letni ravni pa za 3,6 odstotka. Odziv trga bo odvisen od tega, ali bo poročilo pokazalo umirjanje inflacije. Če bo poročilo ugodno, bi lahko trg nadaljeval z rastjo, v nasprotnem primeru pa bi indeksi lahko izgubili del pridobljenih vrednosti iz preteklih treh tednov.

Podobno previdnost so pokazale tudi evropske borze. Londonski FTSE je izgubil 0,22 odstotka in padel na 8.414 točk, frankfurtski DAX je zdrsnil za 0,16 odstotka na 18.742 točk, pariški CAC pa je oslabel za 0,12 odstotka na 8.209 točk.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik