Pri kateri starosti otrok najtežje prenese novico o ločitvi?

ByAna Koren

8. marca, 2023 ,

Pri kateri starosti otrok najtežje prenese novico o ločitvi?

Odločitev o ločitvi v večini primerov ni prav nič enostavna. Še posebej zapletena je, če gre tudi za otroke. Psihologi trdijo, da je ločitev staršev ena najbolj travmatičnih stvari v otrokovem življenju. India Times  poroča, da se mlad um, ki je šele spoznal ljubezen, čustva in navezanost, težko spopada s konceptom ločitve.

Le nekaj negativnih posledic, ki se pokažejo ob ločitvi, s katerimi se sooča otrok, je nenadno pomanjkanje stika in komunikacije s starši.  Otroci opažajo odtujenost, jezo ali hladnosti med staršema. Doživljajo bolečine starša, ki postane samohranilec. Zelo pogosto, se o teh stvareh z otroci nihče ne pogovarja in ostanejo sami s temi skrbmi.

Strokovnjaki pravijo, da otroci pogosto začnejo bolje zaznavati čustva po tretjem letu starosti. Običajno po tej starosti otrok razvije boljše kognitivne sposobnosti. Če je otrok v tem času izpostavljen nenehnim pregovarjanjem, burnim prepirom ter verbalnemu ali fizičnemu trpinčenju, mu to pusti negativne posledice.

Kdaj novica o razpadu zakona staršev otroke najbolj prizadene?

Psihologi imajo odgovor.

Čeprav čustvene travme, kot je ločitev, prizadenejo otroke vseh starosti, je vpliv veliko večji, ko je otrok star od 3 do 15 let.

Otroški psiholog Scott Carroll pravi, da je več možnosti, da otrok, ki vstopi v puberteto, sprejme ali razume ločitev staršev.

Mnogi ljudje verjamejo, da se zelo majhen otrok morda ničesar ne spomni, vendar je to napačna domneva. Ko otrok, med tretjim in petim letom starosti, v bližini ne vidi enega od staršev, si lahko zastavi več zapletenih vprašanj. V odsotnosti starša otrok razmišlja, zakaj je starš odšel, ali je bil preveč poreden in ali je za to kriv on.

Starost od šest do 12 let in vse do pubertete je najpomembnejša starost otrok, katerih starši so se ločili. Takrat začnejo otroci spraševati o vsem. Ta starost vzbuja radovednost, a je za večino otrok tudi najtežja. Vprašanja, ki jih majhen otrok ne zna zastaviti, otroci te starostne skupine postavljajo na glas. Zelo pogosto otroci v tej starosti postanejo del prepirov, ki nastanejo med starši. Včasih se kar preko otrok izvajajo določeni prepiri ali »tekmovanja« med starši. Psihologi opozarjajo, da je to zelo nevarno za otrokovo čustveno stanje.

Vir Foto: Pexels