Pri Novem mestu iztiril prvi vagon potniškega vlaka

ByAna Koren

18. januarja, 2023 ,

Pri Novem mestu je iztiril prvi vagon potniškega vlaka

V torek okoli 21.30 se je v bližini Birčne vasi pri Novem mestu iztiril vlak. V nesreči je bilo udeleženih devet oseb. Nesreča se je zgodila zaradi drevja na železniških tirih. Policija je sporočila, da sta bili lažje poškodovani dve osebi. Na Slovenskih železnicah so povedali, da bodo s sanacijo proge do četrtka popoldan zaključili, škode pa še ne morejo oceniti.

Drevo, ki je padlo na železniško progo, je bilo od nje oddaljeno 12 metrov, raslo je na zasebnem zemljišču, je povedal direktor infrastrukture SŽ Matjaž Kranjc

Pomočnik direktorja za infrastrukturo SŽ Franc Klobučar je na kraju nesreče za 24UR potrdil, da je vlak iztiril, ker so se pod kolesa ujele zgornje veje padlega drevesa. Dodal je, da se je nesreča zgodila na delu proge, ki teče skozi gozd.

Poleg strojevodje in sprevodnika je bilo na vlaku še sedem potnikov, pet jih je poiskalo zdravstvena pomoč, noči v bolnišnici ni preživel nihče. Direktor GRC Novo mesto Gregor Blažič je dejal, da so dve poškodovani osebi z reševalnim vozilom prepeljali v novomeško bolnišnico. Med udeleženci so bili zaposleni in potniki, ki se z nakupom vozovnice zavarujejo v primeru škode, je izpostavil Kranjc. 

“Veliko pozornost namenjamo urejanju brežin,” je povedal in pristavil, da so v lanskem letu uredili 3,6 milijona kvadratnih metrov okoliških pobočij. Podrtih dreves v zadnjih nekaj dneh je bilo zaradi snega veliko. Zaradi tega so omenjeno progo nazadnje očistili v torek ob 18. uri. 

Sanacija proge še poteka, z železniškim dvigalom bodo umaknili iztirjeno in nagnejo garnituro, nato se bo nadaljevalo popravilo proge. Zamenjati morajo 30 železniških pragov, urediti gramozno gredo, škoda na vlaku pa še ni znana, je dodal. Jutri do popoldneva bodo s proge umaknili tudi neprevrnjeni vagon, proga bo tako znova prevozna. Do takrat so na relaciji vzpostavili nadomestne avtobusne prevoze, pri katerih nastajajo daljše zamude. 

Pri reševanju sta poleg poklicne gasilske enote Novo mesto sodelovali še dve prostovoljni društvi, in sicer PGD Šmihel ter PGD Stranska vas. Na terenu je bilo sedem poklicnih in 21 prostovoljnih gasilcev. 

Nesreča se je zgodila v torek ob 21.30 uri

Policisti so bili o nesreči obveščeni nekaj po 21.30. “Po prvih ugotovitvah ogledne skupine Sektorja za kriminalistično policijo PU Novo mesto se je nesreča zgodila približno 500 metrov pred železniško postajo Birčna vas,” so zapisali na PU Novo mesto.

Na kraju nesreče je bil prisoten tudi preiskovalec železniških nesreč iz Službe za preiskovanje letalskih, pomorskih in železniških nesreč in incidentov Ministrstva za infrastrukturo, ki je pristojen za preiskavo vzrokov nesreče. Na podlagi izdelanega poročila bodo kriminalisti o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

Uprava za zaščito in reševanje je sprva poročala, da je bilo v nesreči udeleženih deset oseb, ter da so se lažje poškodovale tri.

Isti večer še ena nesreča v Laškem

Kot sporočajo s celjske policijske uprave, se je slabih 15 minut za nesrečo še ena zgodila v Celju. Voznik osebnega vozila je zaradi neprilagojene hitrosti zdrsel s ceste, del avtomobila pa je pri tem ostal na tirih. 

V tistem trenutku je mimo pripeljal vlak iz Ljubljane. Voznik in sopotnik sta iz vozila uspela zapustiti.

Vir Foto: zajem zaslona

Ne spreglejte…

Požareport: Sodni epilog generalmajorke Alenke Ermenc: Na dan predsedniške prisege Nataše Pirc Musar izgubila proti Bojanu Požarju

Požareport: Alenka Ermec je na danes zaposlena kot svetovalka načelnika Generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša, delovno mesto pa ima znotraj vojašnice v ljubljanskem Šentvidu.

Dokončno, pravnomočno, bodo pa stroški sodnega postopka tokrat v glavnem bremenili proračun… več tukaj.